
Er du elektronikjunkie?
Næste gang du er fristet af den sidste nye telefon, så overvej lige, om den ret faktisk er nødvendig, eller om du måske kunne tage et ’grønnere’ valg?
Vi er tossede med nye elektroniske apparater og gadgets og køber nyt i store mængder. Også før den mobiltelefon, vi allerede har, ikke kan mere. Men alt for mange elektroniske apparater ender i rodeskuffen eller skraldespanden til skade for miljøet.
Vores forbrug af elektronik gør elektronikaffald til den hurtigst voksende affaldsfraktion – både i Danmark og globalt. Hvert år generer hver dansker 22,4 kilo elektronikaffald. Det er hele tre gange mere end det globale gennemsnit på 7,8 kilo, ifølge tal fra FN.
En rapport fra The Global E-Waste Statistics Partnership peger på, at den globale mængde e-affald vokser med 2,5 millioner ton om året. Fortsætter den udvikling, vil verdens årlige mængde e-affald runde hele 75 millioner ton i 2030.
Hvad skyldes problemet?
Problemet ligger hos os forbrugere. Vi vil have det sidste nye, vi bombarderes med reklamer i alle medier og har måske et lille elektronik-kapløb i vennekredsen. Der sker også så hurtig en udvikling af elektroniske produkter, at deres livscyklus er enormt kort – og den cyklus er i høj grad også styret af vores behov for at have det sidste nye. Oven i det sørger vi ikke for, at det som vi skiller os af med, bliver genanvendt.
Hvor stort er problemet?
Ifølge Danmarks Statistik har hver dansk husstand i gennemsnit 45 kilo elektronik liggende, som ikke har været brugt i et år. Dertil kommer, at vi genanvender under 40 procent af det e-affald, der indsamles og dokumenteres. Det viser en opgørelse fra Europa-Parlamentet.
Når vores elektronik affald ender i skraldespanden eller skuffen derhjemme, er det klimaet, som betaler prisen for vores køb-og-smid-væk-kultur.
Tungmetaller og toksiner ender i vores miljø
Plastik og tungmetaller, som kviksølv og mikrochips, skal ikke ende på forbrændingsanlægget. Her slipper toksiner og andre giftstoffer nemlig direkte ud i miljøet og atmosfæren. The Global E-Waste Statistics Partnership anslår, at e-affald hvert år udleder omkring 50 ton kviksølv i miljøet. Samtidig går værdifulde ressourcer som guld, sølv og kobber tabt, når elektronik ender i skraldespanden eller skuffen derhjemme frem for at blive genbrugt eller genvundet.
Alene i 2019 blev værdien af e-affald på verdensplan konservativt anslået til at udgøre 374 milliarder kroner – et enormt højt beløb, der overstiger mange landes BNP.
Hvad ville være et grønnere valg?
Hvis du selv vil i retning af et mere bæredygtigt elektronikforbrug, har vi et par tips og tricks:
- Aktivér vente-reglen: Den betyder, at du skal vente til i næste uge, eller i hvert fald i morgen, med at købe det, du står og har virkelig meget brug for lige i dette øjeblik. Tit opdager vi nemlig, at det måske ikke var så vigtigt alligevel, og så vinder både klimaet og din bankkonto.
- Brug tingene til de rent faktisk ikke kan mere. Eller få det repareret, hvis det er muligt. Hvis din mobil er endegyldigt kaput, så sørg for at aflevere den på genbrugspladsen. Det værste du kan gøre, er at smide den i skraldespanden, for så går ikke alene kostbare ressourcer til grunde, men du gør også alvorlig skade på vores miljø.
- Når du har brug for nyt, kan du købe renoverede produkter. De er ikke alene mere bæredygtige men også meget billigere – i gennemsnit hele 40 procent. Der er heldigvis flere og flere firmaer, der sælger renoveret elektronik. Det fungerer ikke alene så godt som nyt, men hvor du også får garanti på.
Kilde til informationer om elektronikaffald: Ingeniøren Wastetech
Vores adfærd skaber tonsvis af elektronikaffald.

Det er bedst, hvis vi kunne undgå at skabe problemet til at begynde med. Men når du har elektronikaffald, så husk at på genbrugspladserne er vi klar til at sende dit affald videre til den korrekte genanvendelse.