Har du husket at trimme hækken?
Der er gået vokseværk i det grønne i vores haver, og der bliver flittigt klippet hæk rundt omkring.
Hvis du ikke har klippet din hæk endnu, så vil vi lige bede dig lige tjekke, at der er plads til, at din skraldemand kan arbejde uhindret. For det er da træls at skulle kante sig omkring og få ondt i ryggen, mens en regnvåd gren ryster vandet af sig, når du går under den. Det synes din skraldemand også.
Og mens vi er ved hækklipningen…
Lad dit haveaffald blive i haven – for biodiversitetens og klimaets skyld. Det afklippede hæk- og andet haveaffald er god gødning i haven med en kompostkværn eller samlet i en kvasbunke. Det sparer også tid og brændstof, når du ikke skal køre frem og tilbage til genbrugspladsen.
Når du holder haveaffaldet hjemme i haven, beholder du de biologiske ressourcer i stedet for at bruge benzin på at bringe dem ud af haven og bringe kunstgødning ind. Kunstgødning udleder store mængder CO2 i både produktion og transport. Den færdige og næringsrige hjemmegjorte kompost fordeler du bare i din have. Den er en langtidsvirkende, mild gødning, der samtidig giver jorden en bedre struktur. Og du bruger heller ikke penge på klare sække, der også har et klimaaftryk i både produktion og transport samt din egen økonomi.
Alternativt kan du lave et kvashegn til glæde for biodiversiteten i haven. Kvashegnet kan blive et hjem for mangt og meget: biller, larver, bænkebidere og andre insekter slår sig ned i og under de afskårne grene. Fugle vil spise nogle af dem, og småfugle som gærdesmutten vil bygge rede inde i midten af hegnet, hvor rovdyr ikke kan nå ind. Du kan selvfølgelig også komme af med dit haveaffald på en vores genbrugspladser. Sikkert fastbundet på traileren selvfølgelig.
Læs mere om hvordan du gør din have ’mere grøn’.
Bonus info
De faktiske klimakonsekvenser ved turen til genbrugspladsen med haveaffaldet er ret store. Lader vi haveaffaldet ligge hjemme på matriklen i hele Danmark, kan alle kommunerne medvirke til at lagre 600.000 ton CO2 årligt, viser en beregning fra professor Per Gundersen fra Københavns Universitet.
Han udtaler, ”Det vil gavne både borgernes økonomi og klimaet, hvis flere lod haveaffaldet ligge".
Og så påpeger han, ”Håndteringen af haveaffaldet er en omkostning, som kommunerne sender videre til borgerne via affaldsgebyrer”.
Den besparelse kan gøres alene ved at beholde haveaffaldet på egen grund i stedet for at sende det med skraldebiler eller køre det i trailer til genbrugspladsen.