Nu burde magasinet Sådan 2025 være landet i din postkasse
Det er nemlig tid til at læse alle de spændende artikler om bæredygtige tiltag og projekter i vores kommune og alt det praktiske om affald og genbrug i den nye udgave af Sådan! 2025.
Er der kaffe på termokanden? Er dit yndlings-hyggetæppe fundet frem? For nu burde verdens bedste magasin være landet i din postkasse. Og det er sprængfyldt med bæredygtigt guf, noget om affald og en masse andet nyt, som vi er vilde for at dele med dig.
Det handler selvfølgelig stadig om affald og specielt om affaldsminimering. Men der sker så mange gode og bæredygtige ting rundt om i vores kommune, som du godt kan være stolt af. Sæt kaffen over, og gør dig klar til en hyggestund med Sådan! 2025.
Dem kan du møde i Sådan! 2025
Vi elsker indretning, og mange af os kan også godt lide at få noget nyt at kigge på. Men det har en pris. For hver gang vi investerer i noget nyt, og måske ofte unødvendigt, så koster det ikke alene på din egen lønkonto, men også i det store miljøregnskab. Det gør det i form af produktion, transport og bortskaffelse af det, som stadig er brugbart, men bare ikke moderne mere. Vi skal blive bedre til at bevare mere og bo mindre – så vi får taget foden lidt af forbrugspedalen.
Jens Peter og Jeanne viser, hvordan man kan indrette sig med loppefund, arvestykker og selvbyg, så det ikke alene ser godt ud, men det giver også noget personlig sjæl i indretningen. Det samme gør kontorfællesskabet Mere end Middel, der har skabt et inspirerende og smukt arbejdsmiljø med alt det, som andre ikke længere gad have. Jens Winther fra firmaet Byg Brugt har også gjort brugte byggematerialer til sin levevej. Og som han siger: Hvis det allerede er noget vi har, og det kan bruges, hvorfor så producere noget nyt, der er dårligere?
Vi kigger også en smut forbi bibliotekets Repair Café, hvor flinke frivillige står parat til at hjælpe dig med din toaster, når den har opgivet ævred. I de første 9 måneder af 2024 har de fikset 257 kg ødelagte ting. Og det bliver altså til noget på den samlede klimabesparelse, hvis vi alle reparerede i stedet for at smide ud og købe nyt.
I No.17, i Slotsgade 4 i Randers, kan du i Genskabet få dig en ny bluse eller aflevere de bukser, du aldrig får brugt – helt kvit og frit. Du kan også reparere ting, lave nye ting og bruge husets symaskiner. Der er masser af projekter, der alle hører under paraplyen bæredygtighed. Det er eksempelvis Krea-grupper eller Fødekæden, der bekæmper madspild. Fødekæden viderefordeler nemlig supermarkedernes overskud af mad, så det ender på en tallerken og ikke som affald. I No.17 er man altid velkommen og der er plads til alle.
Du kan også møde Gitte, der er frisør, og som sørger for, at den stanniol hun bruger, når du får lavet reflekser i håret, sendes videre til genanvendelse. Det samme lærer de nye frisørelever på Tradium, for genanvendelse er selvfølgelig langt bedre for miljøet end at brænde brugbare ressourcer af.
I Læsten Bakker fik biolog Andreas Bennetsen Boe sig en kæmpe overraskelse, da han så den rødlistede og meget sjældne markperlesommerfugl. Vi kan håbe på, at det ikke er et enkeltstående tilfælde, men måske et tegn på, at vi gør noget rigtigt, når vi arbejder med naturpleje. Som f.eks. at kvæg nænsomt afgræsser nogle områder, så nogle af de vilde blomster, som blandt andet sommerfuglene elsker, får plads til at vokse.
Randers Roklub tager dig med på en rotur, og fortæller at de udover at nyde naturen fra vandsiden, også fjerner det affald, som de desværre ofte støder på, når de bevæger sig rundt ude på Gudenåen. Og det kan være alt fra pizzabakker til flamingo eller endda et pengeskab.
Anni Holm er huskunstner for kunstprojektet ’Sanseliggørelse af Henkastethed’ – et unikt samarbejde mellem Randers Kunstmuseum, FGU Østjylland og Affald & Genbrug i Randers Kommune. Projektet er støttet af Statens Kunstfond, og har til formål at bruge kunst til at sætte fokus på vores forbrugskultur og affaldsproduktion. Du vil kunne læse om nogle af de projekter, som Anni sammen med børn og unge i kommunen allerede har skabt.
I magasinet kan du selvfølgelig stadig se de forskellige affaldsbeholdere, der er at vælge mellem. Du kan som altid se tømningsfrekvenser og priser på tømninger og andre nyttige oplysninger om indsamling af storskrald og genbrugspladserne. Du finder også en nem oversigt over sortering af husholdningens mest gængse affald lige til at rive af og hænge på køleskabet.
Fik du ikke dit eksemplar af magasinet i uge 2?
Har du sagt ’Nej tak’ til reklamer og gratisaviser’, så kan vi ikke lægge magasinet i din postkasse. Men du skal da ikke snydes, så du kan hente dit eksemplar her:
- Genbrugspladserne i kommunen
- Bibliotek & bogbusser
- Borgerservice
- 17 – Huset for bæredygtig handling i Slotsgade 4
Du kan selvfølgelig også bare læse den digitale version her: Sådan 2025