Vokset fra din yndlings-T-shirt?

Hvis T-shirten ikke længere passer, så lad en anden få glæde af den og find dig en ny favorit i en genbrugsbutik.

Hver gang, du vælger at gå ind i en genbrugsbutik i stedet for at købe nyt, så er du med til at mindske vores forbrug. Produktion af nyt belaster vores miljø, så når vi bruger det, der allerede er produceret, så mindsker vi vores ressourceforbrug og CO2-aftryk.

Heldigvis er Randers Kommune et mekka for genbrugsbutikker. Her kan du både aflevere det, du er vokset fra og finde noget, der er nyt for dig. Til glæde for miljøet, økonomien og for dig.

Mere end 4 jordkloder

Allerede den 19. marts har vi danskere opbrugt vores andel af jordens ressourcer, hvis man ser på, hvilket forbrug jorden kan holde til. Det svarer til, at hvis alle levede som vi gør i Danmark, skulle vi bruge mere end 4 jordkloder. Vi har kun én.

Danmark var et af de første europæiske lande, der krydsede grænsen for, hvornår vi overskred vores forbrugsandel af klodens ressourcer for 2025.

Et af verdensmålene er, at vi minimerer vores affaldsmængder

Affaldsminimering er et nøgleord, når vi snakker de 17 verdensmål. Og vi er nødt til at gøre noget anderledes, hvis vi skal leve bæredygtigt i forhold til vores andel af de fælles ressourcer.

Danmark har det 15. højeste forbrug i verden målt per indbygger. Vi har tidligere ligget endnu højere på listen, men vores bedre placering skyldes desværre ikke, at vi har forbedret os, men at andre lande har øget deres forbrug markant.

Det er vigtigt, at vi behandler vores affald rigtigt og udnytter ressourcerne i det, men vi kan ikke komme i mål ved at sortere mælkekartoner og dåseøl ud af restaffaldet. Vi er nødt til at ændre måden vi lever på nu. Og når vi i flok gør noget anderledes og bedre, så vil det også kunne ses i slutregnskabet. Også selvom du starter i det små, og køber din næste T-shirt brugt.

 

Kilder:

Earth Overshoot Day

WWF

Sustainreport