Nyttig info når du skal bygge
Hvis du er i gang med overvejelserne om at bygge nyt eller bygge om, er det en god idé at undersøge, hvad der gælder for din ejendom
Lav dit forarbejde
God research inden du går i gang med at projektere dit byggeri, kan gøre at du undgår ærgerlige forsinkelser og forhindringer senere i forløbet. Vi har herunder samlet forskellige steder det kan være en fordel at kigge på før du går i gang.
På vores webkort er der angivet en lang række temaer, hvor du har mulighed for at hente oplysninger om din ejendom. I forbindelse med en byggesag kunne det f.eks. være matrikeloplysninger, administrative grænser (om du er i byzone/landzone eller sommerhusområde), lokalplaner, kommuneplaner, beskyttelseslinjer, beskyttet natur osv.
Vi gør dog opmærksom på at skellenes placering på kortet er vejledende. Hvis der er tvivl om skellenes placering, skal du kontakte en landinspektør, der kan fastlægge skellenes præcise placering.
Det kan være nyttigt at undersøge hvad der ligger af dokumenter på din ejendom, inden du går i gang med at tegne. Du kan finde de tegninger og byggetilladelser vi har liggende på din ejendom på siden Find din byggetegning.
På din BBR-meddelelse kan du finde oplysninger om matrikel nummer og BFE nummer (tidligere ejendomsnummer). Hvis der er tale om en eksisterende ejendom, vil du også kunne finde oplysninger om bygningerne, deres arealer, materialer og bolig/erhversstatus.
Hvis din ejendom ligger i landzone, skal du være opmærksom på, om det du ønsker at bygge, kræver landzonetilladelse. Du kan læse mere om landzonen og landzonetilladelser her.
Du bør undersøge om der er tinglyst særlige forhold på din ejendom. Det kan være tinglyste deklarationer der angiver byggelinjer, kloakledningers placering på grunden, vejadgang, en maks. bebyggelsesprocent, højde, materialevalg og meget andet.
Du skal selv kontakte tinglysning for at indhente servitutterne.
Hvis dit projekt ligger indenfor naturbeskyttelseslinjer, er det vigtigt at få afklaret, om det kan lade sig gøre ift. naturbeskyttelsesloven, eller om det kræver en dispensation. Du kan læse mere om naturbeskyttelseslinjerne her.
Du kan finde beskyttelseslinjerne på vores webkort.
Hvis du har en bevaringsværdig eller fredet bygning, kan der være særlige forhold du skal være opmærksom på i forbindelse med byggeprojekter, eksempelvis nedrivning, om- og tilbygning mv. Du kan læse mere om bevaringsværdige bygninger her.
Hvis du skal flytte jord i forbindelse med dit byggeprojekt, er det vigtigt at undersøge, om det skal anmeldelse til kommunen. Du kan læse mere om jordflytning her.
I forbindelse med ny-, om- eller tilbygning kan det være aktuelt at søge tilladelse til nedsivningen.
Læs om nedsivning af regnvand.
Læs om nedsivning af spildevand.
Skal du etablere jordvarmeanlæg kan det være en god ide at søge det samtidig med byggeansøgningen. Læs mere om jordvarmeanlæg her.
Hvis du skal have etableret en ny overkørsel til vej, f.eks. i forbindelse med ny carport, skal du også have en overkørselstilladelse. Læs mere om vejadgang her.
Hvis du i forbindelse med din byggesag har behov for at benytte et offentligt vejareal til f.eks. opstilling af container, stillads o. lign., skal du søge kommunen om tilladelse til brug af arealet.
Skal du have lagt ledninger i fortovet, eller grave i vejareal må du først begynde, når du har fået en tilladelse til gravearbejde fra vejmyndigheden.
Spørgsmål til kloakering og tilslutning skal rettes til Vandmiljø Rander A/S.
LER er et landsdækkende register over alle landets ledningsejere og deres interesseområder. Du kan igennem LER søge oplysninger om ledningernes placering i jorden.
Byggetilladelse
Når du skal til at bygge, kræver det ofte en byggetilladelse. Her kan du finde hjælp til hvordan du indsender din byggeansøgning og hvad du skal sende med.
Spørgsmål og svar om byggeri
Vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål om byggeri i Randers Kommune. Hvis du har brug for svar på noget specifikt, som du ikke finder her, er du altid velkommen til at kontakte os.
Fandt du ikke det du søgte?
Fandt du ikke, hvad du søgte på denne side, kan du gå tilbage til vores oversigt før du bygger eller til vores overblik om alt byggeri.