Spørgsmål og svar om byggeri
Vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål om byggeri i Randers Kommune. Hvis du har brug for svar på noget specifikt, som du ikke finder her, er du altid velkommen til at kontakte os.
FAQ
Du kan opføre mindre bygninger som garager, carporte, udhuse, drivhuse, overdækkede terrasser og lignende uden at søge om byggetilladelse – så længe det samlede areal ikke overstiger 50 m² på din grund og byggeretten er overholdt (indsæt link til BR18).
Der er dog nogle betingelser, der skal være opfyldt, før du går i gang med byggearbejdet. Vi anbefaler, at du sætter dig grundigt ind i reglerne, så du undgår problemer undervejs.
Byggeskadeforsikringen hjælper dig, hvis der opstår en væsentlig byggeskade på din nye bolig. Den hjælpe dig i en svær situation, hvor du kan blive usikker på, hvem der skal stå for at udbedre skaden, hvordan du stiller krav mod den ansvarlige, og hvornår arbejdet bliver gjort. Desuden kan der være bekymring for, om byggeskaden vil få økonomiske konsekvenser for dig.
Randers Kommune opkræver gebyr for at udstede byggetilladelser og andre relaterede tilladelser.
Husk, at byggetilladelsen bortfalder, hvis du ikke er kommet i gang med byggearbejdet inden et år efter, at du har modtaget tilladelsen. Sørg derfor for at starte arbejdet inden for tidsfristen, så du undgår, at tilladelsen udløber.
Radon er en radioaktiv gas, der kan være kræftfremkaldende. Derfor er det vigtigt for din sundhed at holde radonniveauet i luften indendørs så lavt som muligt. Ved at tage de rette forholdsregler kan du reducere risikoen for sundhedsskader.
Læs om radonsikring på Videnscentret Bolius' hjemmeside.
En byggetilladelse bortfalder, hvis du ikke er kommet i gang med byggearbejdet inden et år efter, at du har modtaget tilladelsen. Randers Kommune kan desværre ikke forlænge tilladelsens gyldighed. Hvis du ikke er startet inden for et år, skal du ansøge om en ny byggetilladelse, hvis du stadig ønsker at fortsætte med projektet.
Terrænregulering kræver ikke byggetilladelse, men vi kan påbyde en ændring, hvis reguleringen skaber gener for naboerne. Hvis du vil hæve et opholdsareal, må det dog ikke være tættere på naboskellet end 2,5 meter.
Selvom terrænregulering ikke kræver byggetilladelse, kan der være begrænsninger i en lokalplan eller i en tinglyst deklaration, som styrer, hvordan du må regulere terrænet. Hvis det er tilfældet, skal du følge disse regler. Hvis du overskrider en lokalplan, skal du søge dispensation fra kommunen. Vi kan også håndhæve betingelser, der er tinglyst i servitutter, hvis kommunen er påtaleberettiget.
Før du går i gang med konkrete byggeplaner, er det vigtigt, at du undersøger, om der er tinglyste servitutter på din ejendom. Servitutter kan sætte begrænsninger for, hvad du må bygge, og det er vigtigt at tage højde for disse, før du starter dit projekt.
Se mere på Tinglysningen.
Hvis du er i tvivl om, hvor skellene til din grund præcist er placeret, er det kun en landinspektør, der kan afsætte dem. Når du planlægger byggearbejde, kan det være nødvendigt at kende den nøjagtige placering af skellene, da der er minimumskrav til afstanden mellem skel og byggeri.
Lokalplaner er regler, der fastlægger, hvordan en bestemt del af kommunen må anvendes og udvikles. Det kan blandt andet handle om, hvordan bygninger skal placeres, hvilke anvendelser der er tilladt, og hvordan området skal udformes. Lokalplaner er med til at sikre, at byggeri og udvikling sker på en måde, der passer til områdets karakter og de overordnede planer for kommunen.
Hvis du planlægger at bygge eller ændre på din ejendom, er det vigtigt at finde ud af, om din grund er omfattet af en lokalplan.
Du søger byggetilladelse via Byg og Miljø.
Du skal selv udfylde og sende byggetilladelsen, du kan finde vejledninger til hvordan du bruger Byg og Miljø her.
Byggetilladelse
Når du skal til at bygge, kræver det ofte en byggetilladelse. Her kan du finde hjælp til hvordan du indsender din byggeansøgning og hvad du skal sende med.
Fandt du ikke det du søgte?
Fandt du ikke, hvad du søgte på denne side, kan du gå tilbage til vores oversigt før du bygger eller til vores overblik om alt byggeri.