(For)høring vedr. forslag til mulige fremtidige placeringer af eventuelt kommende botilbud på socialområdet
Randers Kommune sender hermed forslag til mulige fremtidige placeringer af eventuelt kommende botilbud på socialområdet i (for)høring frem til den 16. februar 2025.
Randers Kommunes har med Boligplan II vedtaget at etablere en række nye botilbud på socialområdet (Seneste udgave af boligplan II kan læses af sag 460 fra byrådsmøde 16. december 2024).
Socialudvalget foretog i perioden 13. maj - 14. juni 2024 (for)høring af en række placeringsmuligheder i Randers Kommune for nye midlertidige og længerevarende botilbud til voksne med særlige behov, jf. boligplan II på socialområdet (find høringen her).
Socialudvalget har på møde den 2. oktober 2024 (sag 119) truffet beslutning om 2 lokationer til 2 nye botilbud og godkendt processen for forvaltningens videre arbejde mod konkrete beslutningsforslag for boligbyggerierne.
Socialudvalget besluttede desuden på mødet, at sætte alle nye mulige arealreservationer i (for)høring (læs sagen her). Beslutningen blev konkretiseret i sag 145 på møde i Socialudvalget den 28. november 2024 (se beslutningen her), således at 5 nye eventuelle områder for muligt fremtidigt byggeri på socialområdet sendes i (for)høring.
(For)høringen har til hensigt at give borgerne mulighed for at tilkendegive en holdning til etablering af botilbud for voksne med særlige behov på de foreslåede lokationer, og (for)høringen skal bidrage til en prioritering af lokationer ved behov for flere botilbud i kommunen i fremtiden.
Forslaget til mulige lokationer sendes i (for)høring i perioden 14. januar til 16. februar 2025 via Randers Kommunes høringsportal.
Hovedlinjer i forslaget
Socialområdets Boligplan II lægger op til, at 73 % af alle borgere med særlige behov i Randers Kommune, som har brug for en bolig, fremover kan tilbydes en bolig indenfor kommunegrænsen frem for at skulle flytte væk fra kommunen. Det betyder, at der skal etableres 70 ekstra boliger – heraf 46 nye boliger.
Når et tilbud samtidig skal være økonomisk rentabelt skal det indeholde minimum 15-16 boliger, hvorfor Socialudvalget har truffet beslutning om etablering af 2 nye botilbud med hhv. 20 og 26 boliger.
Socialudvalget har peget på 2 områder til de 2 nye botilbud (Asferg og Thy/Høvejen).
Denne (for)høring vedrører således ikke planlagte aktiviteter på socialområdet og de to ovennævnte matrikler, men en tilkendegivelse vedrørende et eventuelt fremtidigt behov eller en eventuel fremtidig målsætning om øget selvforsyning.
Kortmateriale vedrørende de enkelte placeringer fremgår dels af Socialudvalgets materiale fra møde 2. oktober 2024 (sag 119):
Dels af nyt materiale, som findes her på siden:
Et botilbud på socialområdet for voksne med særlige behov vil bestå af individuelle boliger i form af klynge-/rækkehuse eller gangfællesskaber med tilhørende servicearealer og fælles-/aktivitetsrum.
Målgruppen for boligerne er vil være borgere med en eller flere udfordringer indenfor områderne psykiatri, udviklingshandicap, senhjerneskade og/eller autisme.
Botilbuddene forventes bemandet af personale døgnet rundt.
Borgerne på socialområdets botilbud har forskellige grader af støttebehov og forskelligartede boligrammer. Fx:
- Borgere som har brug for støtte og personale døgnet rundt
- Borgere som har brug for støtte i dag- og aftentimerne, hvorfor der ikke er døgnbemanding
- Borgere som har brug for et langvarigt – måske livslangt – botilbud, fordi de af forskellige grunde ikke kan klare sig selv uden væsentlig støtte i daglige gøremål og til deres livsførelse
- Borgere som har brug for et midlertidig botilbud for at få udredt deres funktionsniveau og/eller træne færdigheder og på sigt enten flytte i egen bolig med støtte eller i et længere varende botilbud
- Unge borgere som har brug for botræning – måske ifm. et STU-forløb (særligt tilrettelagt undervisning) – inden de kan flytte i egen bolig (evt. med støtte)
- Borgere som har brug for at trække sig fra omgivelserne
- Borgere som har brug for inklusion i samfundet.
Fremsendelse af høringssvar
Forvaltningen opfordrer til at afgive høringssvar, hvis man har holdninger til oprettelsen af botilbud på en eller flere af de 5 konkrete matrikler, samt har oplysninger om fordele og ulemper ved de enkelte områder af relevans for omgivelserne og målgruppen for boligerne.
Der er frist for høringssvar den 16. februar 2025.
Vær opmærksom på, at der normalt kan gå omkring 48 timer i hverdage og længere tid i forbindelse med weekender og helligdage, fra du har indsendt dit høringssvar, til det offentliggøres på høringsportalen. Det skyldes, at svaret skal gennemgås for evt. personfølsomme oplysninger. Ønsker du, at dit høringssvar skal være til inspiration for andre, der måtte have interesse i at afgive høringssvar, skal du derfor indsende dit høringssvar så tidligt i høringsfasen som muligt.
Forslaget er sendt i høring ved følgende parter:
- Handicaprådet
- Danske Handicaporganisationer, Randers
- Udsatterådet
- Pårørenderådet, botilbuddene voksenhandicap
- Direkte naboer/eventuelle grundejerforeninger op til de påtænkte områder
- Sektor MED, socialområdet.
Når høringsfristen udløber, vil forvaltningen fremlægge alle høringssvar til politisk behandling som baggrund for en beslutning om prioritering af lokationer til eventuelt fremtidigt byggeri på socialområdet. Dette forventes at ske på socialudvalgsmødet den 3. april 2025.
Ved en eventuel udvidelse af boligplanen til yderligere placeringer end dem, der i 2024 er vedtaget, vil der foregå en planlægning og beslutningsproces omkring hver enkelt lokation og botilbud, der også vil involvere en offentlig høring ift. det konkrete forslag og en godkendelse fra Socialudvalget og Byrådet.
Har du spørgsmål til fremsendelse af høringssvar eller materialet i sagen, kan du kontakte: