Offentliggørelse af Randers Kommunes Natura 2000-handleplaner

Natur, miljø og klima
Type

Plan

Område

Hele kommunen

Klagefrist

31. juli 2024

Offentliggjort

2. juli 2024

Miljø- og Fødevareministeriet offentliggjorde den 3. juli 2023 tredje generation af Natura 2000-planerne for perioden 2022-2027, for alle 257 Natura 2000-områder i Danmark. De statslige Natura-2000 planer, der i denne planperiode også dækker de fredskovspligtige arealer, kan ses på Miljøstyrelsens hjemmeside. Planerne beskriver mål for naturtilstanden for de enkelte områder og fastlægger krav om indsatser til at sikre eller genoprette gunstig bevaringsstatus for Natura 2000-områdernes udpegede arter og naturtyper, så Danmark lever op til forpligtigelserne i EU-habitatdirektivet og EF-fuglebeskyttelsesdirektivet. I forlængelse heraf er Randers Kommune, ifølge miljømålsloven, forpligtet til at udarbejde Natura 2000-handleplaner for de fire Natura 2000-områder, der helt eller delvist er beliggende i kommunen. Handleplanerne beskriver overordnet, hvordan kommunen agter at realisere de statslige Natura 2000-planer.

De fire Natura 2000-områder som Randers Kommune er omfattet af er følgende:

Natura 2000-handleplanerne er bindende for myndighederne, men den konkrete indsats skal i videst muligt omfang gennemføres ved frivillige virkemidler jævnfør Lov om miljømål. Miljø- og teknikudvalget godkendte til mødet den 8. januar 2024, at sende forslag til Natura 2000-handleplaner i otte ugers offentlig høring.

Der er i høringsperioden indkommet enkelte høringssvar, der er behandlet i vedlagte høringsnotater. Høringsnotaterne og handleplanerne er udarbejdet i fællesskab med de kommuner, som Natura 2000-områderne er beliggende indenfor, samt Miljøstyrelsen der er ansvarlig for udarbejdelse af skovhandleplaner i planer med fredskovspligtige områder.

Den 17. juni 2024 godkendte Byrådet de endelige Natura 2000-handleplaner. Handleplanerne er offentliggjort den 3. juli 2024 her på Randers Kommunes hjemmeside, samt på de platforme som Miljøstyrelsen og samarbejdskommunerne vælger.

Jævnfør miljømålslovens § 53 kan de endeligt vedtagne handleplaner påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet, for så vidt angår handleplanernes indhold og tilvejebringelse. Klage skal være indgivet skriftligt inden 4 uger efter, at planen er offentligt bekendtgjort. Klagefristen er den 31. juli. Klager skal indgives via klageportalen, som du finder via borger.dk eller virk.dk. Man logger på klageportalen med MitID. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for Mariagerfjord Kommune via klageportalen.