Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier
Baggrund
Ved opbevaring af olie og flydende kemikalier - både råvarer, færdigvarer og affald - er der risiko for forurening af jord, grundvand, søer og vandløb samt tilledning til kloak. For at nedsætte denne risiko, skal olie og flydende kemikalier opbevares og håndteres forsvarligt. Olie og flydende kemikalier omfatter ligeledes produkter, hvorfra olie og kemikalier kan sive ud – f.eks. brugte oliefiltre eller akkumulatorer.
For at begrænse risikoen for forurening har Randers Kommune udarbejdet denne kommunale forskrift for opbevaring af olie og kemikalier.
Lovgrundlag
Forskriften er udarbejdet af Randers Kommune ifølge gældende regler i Bekendtgørelse om miljøregulering af visse aktiviteter kapitel 10.
Gyldighedsområde
Forskriften er gældende for alle erhvervsvirksomheder og institutioner i Randers kommune. Virksomheder, der er omfattet af reglerne om godkendelse af listevirksomhed eller af andre bestemmelser udstedt efter Miljøbeskyttelsesloven, er dog ikke omfattet.
Opbevaring af olier og kemikalier i tanke reguleres til dels af anden lovgivning. Der henvises til afsnittet "Andre bestemmelser".
Såfremt det vurderes nødvendigt, kan Randers Kommune stille krav om yderligere forureningsbegrænsende foranstaltninger end angivet i forskriften, jf. Miljøbeskyttelseslovens § 42.
Opbevaring
Emballage
Olier og kemikalier skal opbevares i egnede og tætte beholdere med tætsluttende låg. Beholderne skal være beregnet til formålet og skal være tydeligt mærket med angivelse af indhold.
Indendørs opbevaring
Beholdere med olie og kemikalier skal opbevares på en tæt bund - f.eks. betongulv. Oplagspladsen skal være indrettet således, at flydende olier og kemikalier ved spild eller uheld kan tilbageholdes i en mængde svarende til den største beholders volumen - dvs. olie eller kemikalier må ikke kunne løbe i kloaksystemet eller ud på jorden udenfor bygningen.
Udendørs opbevaring
Udendørs oplagspladser skal være overdækkede og i øvrigt sikret mod tilledning af regn- og smeltevand. Oplagspladsen skal være aflåst efter arbejdsophør.
Oplagspladsen skal være indrettet med tæt bund og således, at olier og flydende kemikalier ved spild eller uheld kan tilbageholdes i en mængde svarende til den største beholders volumen – dvs. olie eller kemikalier må ikke kunne løbe i kloaksystemet eller ud på jorden.
Udendørs oplagspladser kan indrettes som i følgende eksempler:
- Et tæt, befæstet areal med opkant langs randen af oplagspladsen
- En tæt spildbakke i et bestandigt materiale
- En opsamlingsbeholder i et bestandigt materiale under stabil rist
- Et tæt befæstet areal med afløb til en tæt opsamlingsbrønd – der må ikke være afløb til kloak.
Oplagspladserne skal være aflåselige, overdækkede og sikret mod tilledning af regn- og smeltevand.
Tilsyn
Randers Kommune, Miljø og teknik fører tilsyn med overholdelse af forskriftens bestemmelser.
Klage og dispensation
Randers Kommunes afgørelser i henhold til forskriften kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.
Såfremt individuelle forhold taler herfor, kan Randers Kommune efter ansøgning dispensere fra forskriftens krav til opbevaring af olier og kemikalier.
Overtrædelse af forskriften
Medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, straffes med bøde den, der overtræder forskriftens krav, ifølge Bekendtgørelse om miljøregulering af visse aktiviteter § 24, stk. 2.
Andre forhold vedrørende opbevaring af olier og kemikalier
Opbevaring i tanke
Opbevaring af olieprodukter (gælder ikke farligt affald) i overjordiske eller nedgravede tanke skal inden etablering anmeldes til Randers Kommune i henhold til Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse om indretning, etablering og drift af olietanke, rørsystemer og pipelines.
Opbevaring af kemikalier og farligt affald i nedgravede tanke kræver en speciel tilladelse i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 19.
Opbevaring af flydende kemikalier og farligt affald i overjordiske tanke reguleres i.h.t. nærværende forskrift.
Uheld som medfører forurening
Enhver, der forårsager forurening med olier og kemikalier eller konstaterer en sådan, har pligt til straks at begrænse uheldet og skal hurtigst muligt underrette Randers Kommune.
Ved uheld med olie og kemikalier, hvor en omgående indsats er påkrævet for at modvirke fare for omgivelser og miljø, har du pligt til at anmelde det til alarmcentralen 112.