Nyhedsbrev 13 - 08.05.2024

Randers Kommunes afværgeindsats ved skadestedet Nordic Waste

Status på skadestedet

Træer bliver nu plantet

Randers Kommune går nu i gang med at plante træer. Det sker med det samme, fordi træerne skal i jorden inden jordskorpen bliver hård på grund af udtørring. Plantningen vil tage 2-3 uger.

Prøvegravningen på forsøgsstrækningen langs Gl. Århusvej er gennemført, og der er en løbende monitorering af skredet ved hjælp af bøjer og droneopmålinger. Målingerne viser, at skredet er stabilt – til trods for at jorden fortsat er fuldt mættet af vand 10 cm. under overfladen. Træer bidrager til at stabilisere også på den lidt længere bane og særligt i de områder, hvor der er behov for at dybe rødder kan trække vand ud af skredet. Samtidig bidrager træer til at sikre stabiliteten også i perioder med stor nedbør. Derfor planter vi nu træer på de mest udsatte steder.

Tilplantningen er drøftet med geotekniske rådgivere, som er enige i, at en tilplantning vil være et stort bidrag til at sikre stabilitet.

Der vil blive anvendt en plantesammensætning som i dag også bruges ved læplantning – det vil sige et mix af ammetræer og blivende løvtræer suppleret med enkelte buske.

Ammetræerne vokser hurtigt op og sikre rodfæstelse og beskytter de blivende træer. Og når de kommer op, så skal ammetræerne tyndes ud, så de ikke skygger for meget.

Der vil gå nogle år inden plantningen får et udtryk af skovbeplantning. Men om 4-5 år vil træerne have en højde på 3-4 meter.

Fødevarestyrelsen har sendt svar omkring dyrkning af grøntsager

Da Randers Kommune skrev til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en sundhedsfaglig vurdering og eventuelle anbefalinger omkring en sundhedsundersøgelse af jer der bor i Ølst, ridsede kommunen også en række bekymringspunkter op omkring jord, overfladevand og drikkevand/grundvand og om man som borger kan dyrke grøntsager i sin have i Ølst. For det var et af de punkter, I har udtrykt bekymring om. Disse spørgsmål er sendt til Fødevarestyrelsen.

Kommunen har spurgt Fødevarestyrelsen om:

  • Er der på baggrund af den nuværende viden grundlag for at igangsætte en kortlægning af risikoen ved at indtage fødevarer dyrket i området?
  • Og hvis der er det – hvordan anbefaler fødevarestyrelsen så, at en kortlægning udføres? Og kan Fødevarestyrelsen hjælpe med det?

Du kan vedhæftet se svaret fra Fødevarestyrelsen.

"Vi læser nu svaret grundigt og vil herefter gå til den politiske følgegruppe i Byrådet, for at drøfte det nærmere," siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

Mikrofiller og overfladevand

Ifølge Miljøbeskyttelseslovens §70 har en kommune alene lov til at foretage den afværge, der er nødvendig. Derfor tildækker kommunen mikrofilleren. Det er den midlertidige anbefalede afværgeforanstaltning, til at sikre at regnvand ikke bliver forurenet af mikrofilleren samtidig med at det forhindrer eventuelle støvgener. Det betyder også, at det ikke nødvendigvis er den permanente løsning. Det kommer meget an på, hvordan ejeren af grunden, DSH Recycling vil løse opgaven på sin grund. Det kan være, at mikrofilleren skal køres væk, at det skal bruges i arealerne eller måske vil ejeren søge Miljøstyrelsen om tilladelse til at deponere mikrofilleren.

I Randers Kommune arbejdes der sammen med rådgivere på at lave en ny samlet plan for håndtering af overfladevandet. Det skyldes, at den miljøgodkendelse, som i sin tid blev givet til Nordic Waste ikke længere kan efterleves, fordi terrænet nu er ændret og det tidligere bassin til opsamling af vand er ødelagt af jordskredet. Den nye plan vil beskrive, hvordan overfladevandet skal håndteres fremover. Her er det fortsat en forudsætning, at der ikke må komme forurenet vand i Alling Å og Randers Fjord.

Randers Kommune arbejder på et påbud til grundejer, DSH Recycling i forhold til at overholde miljølovgivningen og overtage de foranstaltninger, der skal være fremover for at afværge en forurening af åen og fjorden med vand fra grunden.

Vi forventer at mikrofiller er tildækket indenfor 3-4 uger hvis vejret – og det vil sige regn – er med os.

Trafik og afspærring

Prøvegravningen af skredet fra syd til nord er nu gennemført, og der er etableret en arbejdsvej. Derfor er der et mindre behov for arbejdskørsel gennem syd-indgangen til skadestedet. Derfor bliver syd-indgangen rykket tættere på skadestedet og afspærret med hegn ved transformerstationen. Der bliver afmærket med "Blind vej".

I nord bliver afspærringen erstattet med en automatisk port, der kontrollerer indkørslen. Denne bliver også rykket tættere skadestedet og væk fra krydset ved Ølstvadbrovej.

Der bliver ændret på skiltningen, så der ikke længere er vejarbejdeskiltning. I stedet kommer der skilte med "Anden fare – Nyt vejforløb" og "Blind vej", samt ændringer i omkørselsskiltningen m.v.

Planerne for ændringerne vil blive præsenteret for dialoggruppen og først foretaget herefter.

Busforbindelse

Fra 30/6 2024 bliver linje 16 udvidet med flere flexbusafgange aften og weekend, som kan benyttes til og fra Randers Busterminal. Flexbusafgangene får desuden et stop på Århusvej ved Paderup Boulevard. Her standser alle afgange på rute 118 til og fra Aarhus, dvs. der kan stiges om til disse afgange, så der er forbindelse til Aarhus, uden at skulle helt ind på busterminalen. Turen koster almindelig bustakst, og man kan også benytte periodekort.

Flexbusafgangene skal bestilles senest en time før, for at de bliver kørt.

Samtidig med udvidelsen på linje 16 opretter vi et ”knudepunkt” i Flextur på parkeringspladsen ved kirken i Ølst. Knudepunktet giver mulighed for at køre med Flextur til lavere takst end almindelig Flextur, når der køres til eller fra et knudepunkt – også selvom det er over kommunegrænsen. Der er særlige regler for kørsel til og fra Randers byzone. Det vil være muligt at benytte knudepunktet fra 30/6 2024.

Vær opmærksom på at der er forskel på Flexbus og Flextur.

Læs mere om Flextur, knudepunkter m.m. på Midttrafiks hjemmeside.

Hvad er Flexbus?

Flexbus er en del af den kollektive trafik ligesom almindelig buskørsel. En Flexbus kører til og fra stoppesteder, og efter de tider, der er angivet i køreplanen. Flexbus kører kun, når du bestiller den. Du bliver hentet mellem 0-15 min. i forhold til afgangstidspunktet i køreplanen.

Sådan bestiller du Flexbus

Du kan bestille Flexbus indtil en time før afgangen i køreplanen.

Online: Du kan bestille din Flexbus via rejseplanen.dk

Telefon: Ring på 87 40 43 00 (tast 3) og oplys følgende:

  • Rutenummer på din Flexbus
  • Navn og telefonnummer
  • Stoppested du skal med fra og til
  • Tidspunkt for kørsel, og om du skal være fremme til tidspunktet i køreplanen
  • Hvordan du betaler for turen
  • Antal personer.

Hvad koster Flexbus?

Prisen på din Flexbus er den samme som almindelig bustakst. Du får oplyst prisen, når du bestiller.

Du kan betale med enkeltbillet, klippekort eller pendlerkort købt i Midttrafik app, pendlerkort på rejsekort, rejsekort med pendlerkombi, Ungdomskort og skolekort. Du kan også betale kontant til chaufføren ved turens start. Der kan gives tilbage til nærmeste 100 kr. Husk at fortælle, hvordan du betaler for din Flexbus, når du bestiller.

Hvad er Flextur?

Flextur har ikke en fast køreplan. Du bestemmer selv, hvornår du vil hentes, og hvor du vil køres fra og til. Flextur er kørsel fra kantsten til kantsten. Flextur kører alle ugens dage i tidsrummet kl. 6-24, undtagen 24. og 31. december.

Sådan bestiller du Flextur

Du kan bestille Flextur indtil en time før, du ønsker at blive hentet.

App: Bestil og betal din Flextur på appen "Flextrafik – FlexDanmark".

Online: Bestil og betal din Flextur på midttrafik.flextrafik.dk

Telefon (se telefonåbningstider på midttrafik.dk/flextur): Ring på 87 40 83 00 (tast 2) og oplys følgende:

  • Navn og telefonnummer
  • Start- og slutadresse
  • Det tidspunkt, du ønsker at blive hentet eller være fremme på
  • Antal personer.

Hvad koster Flextur?

Udenfor samt til eller fra Randers by koster Flextur 4 kr./km. Hvis I er flere, der bestiller sammen (samme start- og slutadresse), betaler I fuld pris for en person og får 50 % rabat for de resterende personer.

I kan maks. være 5 personer i en bil.

Knudepunktet giver mulighed for at køre med Flextur til lavere takst end almindelig Flextur, når der køres til eller fra et knudepunkt – også selvom det er over kommunegrænsen. Der er særlige regler for kørsel til og fra Randers byzone.

midttrafik.dk/flextur finder du en prisberegner, som kan udregne en vejledende pris på din Flextur.

Opdaterede prøveresultater

Der er opdaterede målinger for Alling Å på kommunens hjemmeside.