Nyhedsbrev 17 - 18.06.2024

Kære dig der bor i Ølst. Hermed 17. udsendelse af nyhedsbrev vedr. situationen ved Nordic Waste.

Status på skadestedet

Vi arbejder også i sommerferien

Arbejdet på skadestedet ved Nordic Waste holder ikke sommerferie, i stedet fortsætter arbejdet med at genskabe Alling Å og afværge situationen. Der holdes dog pause i udsendelse af nyhedsbreve og sms’er – medmindre der er en særlig årsag til at advisere på sms.

Du kan her nedenfor se den aktuelle status på situationen.

Jordkørsel Gl Århusvej

Der er nu ryddet for jord på Gl. Århusvej, samtidig er der ryddet for råjord på østsiden af Gl. Århusvej, sådan at der er plads til en ny Alling Å.

Ny Alling Å

Der er nu lavet en såkaldt prøvegennemgravning til at føre den ny Alling Å gennem rør under Gl. Århusvej. Rørene kommer til at ligge cirka 5-6 meter nede under en kommende vej.

”Det er et større anlægsarbejde at lave en sådan vejunderføring, og vi regner med at være færdige i starten af august,” fortæller Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

Selve opgaven med at grave ud til en ny å er også godt i gang. Der er lavet den første grove udgravning, og opgaven overgår nu til entreprenører, der er vant til at arbejde med naturgenopretningsprojekter. Selve hovedforløbet af den ny å begynder at være på plads.

Samtidig bliver åen renoveret helt ude fra E45 og til det gamle bassinområde. Bundbredden bliver genskabt, brinker sænket, grus, skygge- og strømsten bliver lagt ud. Det sker i samarbejde med lodsejere, Danmarks Naturfredningsforening og sportsfiskerne.

Hele Alling Å

Faktisk skal i alt 25 km af Alling å genoprettes i henhold til statens krav i Vandplan 3. Cirka 12-13 km af åen løber i Randers Kommune. Randers Kommune sender derfor nu en ansøgning om at genoprette den gode økologiske tilstand i hele kommunens å-forløb. Forvaltningen forventer at sende en ansøgning som omfatter udgifter til at grave jord fra jordskredet væk, til at beskytte mod forurening fremover, til udgravning, genslyngning, gydebanker, sandfang, sten-udlægning, hævning af bunden m.m. I alt bliver der søgt om 60-80 mio. kr. fra den statslige støtteordning til vandløbsrestaurering.

Sprinkling med regnvand er på ideplan

Der forventes at falde cirka 25-35.000 kubikmeter regnvand i sommermånederne hen over Nordic Waste arealerne. Samtidig er det nødvendigt at vande græsset som er blevet sået – når det ikke regner. Det gælder også græsset som er sået på den rene jord, der dækker mikrofiller-området. Derfor arbejdes der lige nu med en ide om at anvende regnvand, som er opsamlet i bassiner til at sprinkle på Nordic Waste området. Græs er tørstigt og vil optage det meste vand. Skulle der være regnvand som ikke optages, så vil det løbe tilbage i de bassiner på området og blive renset. Ideen om at sprinkle området kræver, at der kan gives en miljøgodkendelse til at gøre det. Randers Kommune er derfor ved at se på, om det er muligt.

19 bassiner fangede forurening, og nu bliver de renset op

I forbindelse med afværgeforanstaltningerne ved Nordic Waste har Randers Kommune i alt anlagt 19 bassiner for at håndtere regnvandet, der løb ned over Nordic Waste arealerne og tog forurening med sig. Nu er jordskredet stabilt og Randers Kommune er på vej med reetableringen af Alling Å. Et af de vigtige skridt i den forbindelse er nedlæggelsen af de bassiner, som blev etableret omkring Nordic Waste for at samle det forurenede overfladevand op. Bassinerne blev etableret i den allerførste og meget hektiske fase og ligger både på privat og kommunal jord og lige præcis der, hvor det har vist sig bedst at lave et nyt forløb for Alling Å.

Meningen med bassinerne var at holde på regnvandet, der kom løbende fra Nordic Waste arealerne, fordi vandet kunne indeholde forurening. I bassinerne kunne forureningen bundfældes, inden vandet blev først forrenset og dernæst kørt til det centrale renseanlæg.

”Nu er vi i gang med at nedlægge bassinerne, og derfor tager vi prøver af bunden for at være sikker på, at vi ikke efterlader forurening. Al forurening fjernes,” fortæller Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune

Kommunen foretager analyser af slam og bassinbund for at kunne sikre og dokumentere, at der ikke efterlades en jordforurening.

Bassiner spiller vigtig rolle

”Analyserne viser, at bassinerne har virket rigtig godt. Vi finder nemlig flere kemiske stoffer i bunden af bassinerne, og det er et tydeligt tegn på, at bassinerne har stoppet disse stoffer fra at løbe i Alling Å eller fra at skulle renses på det centrale renseanlæg, fordi de røg videre med overfladevandet. I stedet kan vi nu grave stofferne af, og køre det bort på forsvarlig vis,” siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

”Vi graver bunden af bassinerne ren, indtil vi ikke længere kan måle noget kemi, og dermed gør vi også klar til bassinernes nye ”liv” som å-bund, vejrabat eller mark,” siger Jesper Kaas Schmidt.  

Bassin nr. 10, 9, 7, 6 og 19 er nu tømt for vand. Bassin nr. 10, 7 og 9 er helt genskabte, og bunden er netop gravet af i bassin 6 og 19.

Jorden, der graves af, bliver kørt til godkendt modtager.

Bassiner ved Nordic Waste

1 / 2

Hvad sker der nu?

I august/september vil Randers Byråd behandle sager om:

  • Vandrensning
  • Vandløbsrestaurering
  • Genetablering af Gl. Århusvej
  • Sundhedsundersøgelse
  • Beredskabsplan ved uforudsete hændelser