Nyhedsbrev 21 - 26.11.2024

Kære dig, der bor i Ølst - hermed 21. udsendelse af nyhedsbrev vedr. situationen ved Nordic Waste.

Naturen vender tilbage til Nordic Waste

Spor efter odder, fisk og en isfugl er blevet spottet ved den nyetablerede del af Alling Å.

”Det er helt fantastisk, hvad naturen kan – bare man giver nogle rimelige forhold. Efter at have genetableret Alling Å rundt om skadestedet ved Nordic Waste, har medarbejdere på stedet både spottet fodspor efter odder, set fisk i vandløbet og sågar set en isfugl,” fortæller Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

1 / 2

Isfugl er spottet ved Alling Å. Her et foto fra billedtjenesten Colourbox

Fodsporet fra odderen er kendetegnet ved fem fingre, korte klør og svømmehud. Foto: Randers Kommune

Alling Å var i overhængende fare for at blive forurenet, da jordskredet ved Nordic Waste begyndte at rulle stærkt i december 2023. I al hast blev der etableret en cirka 2 km lang rørledning for at redde åen rundt om jordskredet. I slutningen af oktober 2024 kunne der åbnes for vandet i en nyetableret del af Alling Å rundt om jordskreds-området, og åben kan nu igen flyde frit.

Det har betydet, at der er set fodspor efter odder, fisk er spottet i vandet og endda en isfugl er blevet spottet. Det er ikke sikkert, at odderen slår sig ned og måske er isfuglen blot på gennemrejse.

”Det er en indikation af, at naturen er på vej tilbage, og det fik smil frem hos os alle,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Permanent anlæg til rensning af vand etableres ved Nordic Waste

Randers Byråd har på mandagens byrådsmøde truffet beslutning om at etablere et permanent renseanlæg ved de tidligere Nordic Waste-arealer. Den nye løsning skal sikre, at overfladevand fra området renses, så det bliver muligt at lede vandet ud i Alling Å.

”Jeg er rigtig glad for, at vi med denne løsning bliver i stand til permanent at håndtere overfladevandet fra området på en både mere bæredygtig og økonomisk mere fordelagtig måde og samtidig beskytte både Alling Å og Randers Fjord mod eventuelle påvirkninger,” siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

I øjeblikket opsamles overfladevandet, altså regnvand der falder over jordskredsområdet, i store midlertidige bassiner. Derefter bliver vandet renset i et mobilt renseanlæg og fragtes så til det centrale rensningsanlæg hos Vandmiljø Randers. Med det nye anlæg bliver det muligt at håndtere vandet direkte på området, rense det i et lokalt renseanlæg og derefter udlede vandet til Alling Å. Dermed bliver det også undgået, at vand skal transporteres væk fra området for at blive renset.

Moderne teknologi sikrer krav til vandkvalitet

Anlægget bliver en avanceret facilitet, der anvender to moderne teknologier til at rense – eller filtrere vandet. Det drejer sig om nanofiltrering og omvendt osmose. De to teknologier gør det muligt at fjerne uønskede stoffer fra vandet og dermed opfylde strenge krav til vandkvalitet.

Samtidig er der opbygget et voldanlæg rundt om jordskredsområdet, som vil sikre, at overfladevand bliver på grunden. Inde på grunden er terrænet nu blevet tilpasset, så vandet løber til et stort bassin. Herfra pumpes det videre til renseanlægget, hvor rensningen finder sted.

Den permanente løsning er baseret på omfattende natur- og miljøvurderinger, som er blevet udarbejdet med ekstern rådgivning. Undersøgelserne er foretaget af rådgivningsvirksomheden Cowi, og det er dokumenteret, at denne løsning er teknisk og miljømæssigt robust.

Forventningen er, at anlægget vil være klar til brug i første kvartal af 2025.

Byrådet godkender rammer for beredskabsplan ved Nordic Waste

Randers Byråd har netop godkendt rammerne for en grundig og langsigtet beredskabsplan for jordskredsområdet ved det tidligere Nordic Waste. Beslutning markerer et vigtigt skridt mod at sikre miljøet og lokalsamfundet mod uforudsete hændelser i fremtiden.

Afværgeindsatsen ved Nordic Waste nærmer sig afslutningen. Derfor er Randers Kommune i gang med at udarbejde en beredskabsplan for den fremtidige drift af området. Nu er rammerne for den kommende beredskabsplan blev godkendt af Randers Byråd på byrådsmøde den 25. november 2024.

Randers Kommune forventer at kunne fjerne skurvognene på pladsen medio december, og medarbejderne kan derfor også se frem til en anderledes jul end sidste år.

”Med grønt lys fra byrådet kan vi nu gå videre med at skabe en stærk og gennemtænkt beredskabsplan, der sikrer, at vi snart er klar til at forlade pladsen og samtidigt til at kunne reagere hurtigt på uforudsete hændelser. Det bliver også en plan, der skal bidrage til, at borgerne kan have fuld tillid til, at området håndteres ansvarligt og proaktivt, selvom vi forlader området,” siger kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt.

En robust plan med klare rammer

Den kommende beredskabsplan er struktureret omkring hyppige tilsyn af området med fokus på sikkerhed og miljøhensyn. Beredskabsplanen skal blandt andet sikre:

  • Løbende overvågning af jordbevægelser og vandkvalitet via avancerede måleprogrammer, droneopmålinger og geotekniske tilsyn.
  • Etablering af bufferzoner på 30 meter mellem jordskredet og Gl. Århusvej for at mindske risikoen ved eventuel nedsunken jord.
  • En krisestab med klare actioncards til hurtig indsats i tilfælde af bevægelser i jorden, oversvømmelser eller eventuel forurening.
  • Fokus på kommunikation, så borgere og interessenter altid er informeret om situationen og relevante tiltag.

Tryghed og fremtidssikring

Beredskabsplanen vil løbende blive tilpasset udviklingen i området, så den altid er opdateret og klar til at imødekomme nye udfordringer. Samtidig indebærer den, at de nødvendige ressourcer hurtigt kan mobiliseres i samarbejde med rådgivere og entreprenører.

Et vigtigt element i godkendelsen af rammerne for beredskabsplanen er også, at Randers Kommune nu kan fjerne de trykledninger, som tidligere har stået klar til overpumpning af Alling Å, og som der indtil nu har været betalt en månedlig leje på 1 mio. kr. på. En risikovurdering foretaget af Cowi viser nemlig, at risikoen for fremtidige jordskred, der kan påvirke åen, er minimal.

Hvad sker der nu?

Der arbejdes med følgende kommende sager som skal i Randers Byråd:

  • Vandrensning
  • Vandløbsrestaurering
  • Genetablering af Gl. Århusvej