1000-kronesedlen udfases: Vær opmærksom på svindel

Har du 1000-kronesedler liggende? Så husk, at de bliver ugyldige fra maj 2025. Udover 1000-kronesedler, udfases også pengesedler udstedt før 2009. Husk derfor at bruge eller indlevere pengesedlerne til banken, men vær i den forbindelse også skeptisk, hvis du bliver kontaktet uopfordret. Det kan være svindlere, der forsøger at franarre dig dine penge.

Svindlere kan for eksempel finde på at kontakte dig på telefon, sms, e-mail eller ved fysisk kontakt med opfordring til at udlevere personfølsomme oplysninger som kodeord til din netbank eller MitID-login. Og de er ofte gode til at finde på dækhistorier. Måske påstår de, at de ringer fra politiet, din bank eller Nationalbanken og tilbyder dig, at de kan hente de pengesedler, der bliver ugyldige og aflevere dem i banken for dig. Det kan også være, at de opfordrer dig til at sende dine kontanter med posten til en bestemt adresse.

I forbindelse med sedlernes udfasning, kan du modtage information fra din bank og Nationalbanken om, hvilke pengesedler, der bliver ugyldige, og hvordan du kan indsætte sedlerne på din konto. Men vær opmærksom på, at de aldrig ville tilbyde at gøre det for dig.

Undgå at blive muldyr

Når pengesedlerne bliver ugyldige, betyder det samtidig, at kriminelle kan komme til at ligge inde med mange kontanter. Og det kan få dem til at kontakte personer uopfordret, for eksempel på gaden eller i nattelivet - måske under påskud om, at de skal ud at rejse og ikke kan nå at indsætte pengene selv. Vær derfor opmærksom, hvis du bliver spurgt om at indsætte pengesedler på din konto for herefter at overføre pengene til bestemte konti. Eller hvis du bliver bedt om hjælp til at veksle penge. Veksler eller indsætter du penge for kriminelle, kan du risikere at fungere som muldyr og blive dømt for hvidvask.

Pengesedler, der bliver ugyldige

Den nuværende 1000-kroneseddel samt alle pengesedler udstedt før 2009 bliver ugyldige efter 31. maj 2025. Efter 31. maj 2025 er det dermed kun 50-, 100-, 200- og 500-kronesedlen fra serien med broer og oldtidsfund (2009-serien), der er gyldige pengesedler i Danmark. Har du nogle pengesedler, der bliver ugyldige, kan du for eksempel indsætte sedlerne på din konto i din egen bank. Vær dog opmærksom på, at det er forskelligt, hvordan din bank tilbyder at tage imod sedlerne.

Du kan læse mere på Nationalbankens hjemmeside. Her kan du blandt andet se, hvilke sedler der bliver ugyldige, hvad du skal gøre med dem, og hvordan du spotter svindlere: https://www.nationalbanken.dk/da/fremtidens-kontanter