19 bassiner fangede forurening, og nu bliver de renset op

I forbindelse med afværgeforanstaltningerne ved Nordic Waste har Randers Kommune i alt anlagt 19 bassiner for at håndtere regnvandet, der løb ned over Nordic Waste arealerne og tog forurening med sig. Nu er jordskredet stabilt, og Randers Kommune er på vej med reetableringen af Alling Å. Et af de vigtige skridt i den forbindelse er nedlæggelsen af de bassiner, som blev etableret omkring Nordic Waste for at samle det forurenede overfladevand op. Bassinerne blev etableret i den allerførste og meget hektiske fase og ligger både på privat og kommunal jord og lige præcis der, hvor det har vist sig bedst at lave et nyt forløb for Alling Å.

Meningen med bassinerne var at holde på regnvandet, der kom løbende fra Nordic Waste arealerne, fordi vandet kunne indeholde forurening. I bassinerne kunne forureningen bundfældes, inden vandet blev først forrenset og dernæst kørt til det centrale renseanlæg.

”Nu er vi i gang med at nedlægge bassinerne, og derfor tager vi prøver af bunden for at være sikker på, at vi ikke efterlader forurening. Al forurening fjernes,” fortæller Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune

Kommunen foretager analyser af slam og bassinbund for at kunne sikre og dokumentere, at der ikke efterlades en jordforurening.

Bassiner spiller vigtig rolle

”Analyserne viser, at bassinerne har virket rigtig godt. Vi finder nemlig flere kemiske stoffer i bunden af bassinerne, og det er et tydeligt tegn på, at bassinerne har stoppet disse stoffer fra at løbe i Alling Å eller fra at skulle renses på det centrale renseanlæg, fordi de røg videre med overfladevandet. I stedet kan vi nu grave stofferne af og køre det bort på forsvarlig vis,” siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

”Vi graver bunden af bassinerne ren, indtil vi ikke længere kan måle noget kemi, og dermed gør vi også klar til bassinernes nye ”liv” som å-bund, vejrabat eller mark,” siger Jesper Kaas Schmidt.  

Bassin nr. 10, 9, 7, 6 og 19 er nu tømt for vand. Bassin nr. 10, 7 og 9 er helt genskabte, og bunden er netop gravet af i bassin 6 og 19.

Jorden der graves af, bliver kørt til godkendt modtager.

1 / 2

Seneste nyheder om Nordic Waste