
6. klasse på Bjerregrav Skole bygger en alarm mod oversvømmelser
45.000 elever fra 0.-10. klasse har byttet traditionel undervisning ud med en dag i naturvidenskabens tegn. Anledningen er det årlige Engineering Day, hvor 6.A på Bjerregrav Skole, har arbejdet med at designe og bygge alarmer, der skal advare, når vandet stiger.
Oversvømmelser vil vi helst undgå, uanset om det er badebassinet, der løber over, om det er vand i kælderen eller om skolevejen er blokeret af regnvand. Elever på skolernes mellemtrin landet over har i uge 45, arbejdet med at udvikle et alarmsystem, der advarer, når vandmasserne trænger sig på. Det kunne 6.A fra Bjerregrav Skole give fem forskellige bud på ved dette års Engineering Day.
Inspiration fra den virkelige verden
For 8. år i træk er der blevet afviklet Engineering Day i hele landet. Hvert år er der et nyt tema, hvor naturvidenskab og teknologi bruges til at løse aktuelle, praktiske udfordringer i deres egen hverdag.
Under temaet "Alarm! Vandet stiger" havde elever forud for dagen arbejdet med elektrisk kredsløb, undersøgt hvilke materialer, der kunne flyde på vand, og hvordan en alarm konstrueres. I 6.A valgte alle grupper at bruge lyd i designprocessen, hvoraf to af grupperne også tilføjede lys med to forskellige formål.
Hos Jacob, Kayla og Vilma havde de fundet inspiration fra et skib. For kommer der vand ind i bunden af skibet, vil kaptajnen oppe på dækket få besked via en alarm. "Jeg har set en video med et skib, hvor kaptajnen bliver alarmeret på den måde. Det har vi så overført til et hus, hvor der udløses en alarm på øverste etage, hvis vandet stiger i kælderen," fortæller Jacob. Gruppens prototype bestod af et hus med etager bygget ud af en papkasse, og med en balje med vand i bunden af huset. Målet var at få et lille stykke flamingo til at flyde op og ramme en kontakt, så alarmen gik i gang.
I gruppen ved siden af arbejdede Mira, Klara og Christina, hvor ideen til deres alarm, havde en anden vinkel.
"Vi bygger en alarm både med lyd og lys. Hvis man ikke kan høre, opdager man ikke alarmen, hvis det kun er lyd. Det samme hvis man ikke kan se. Derfor er der begge muligheder i vores model," siger Mira. Gruppen byggede deres prototype i en balje, hvor et komplekst ledningsnet skulle sikre signal, så der både er en alarm og et lys, der blev tændt, når vandet steg.
Alle lærer noget
"Jeg kan tydelig mærke at eleverne har interessen. De har lys i øjnene, de sprudler, når de er i gang. Vi ved aldrig hvordan resultaterne bliver på forhånd, for designprocessen kan få i alle retninger, men alle engagerer sig og lærer noget i processen," siger Hanne Schøler Fast, lærer på Bjerregrav Skole.
Engagementet var højt gennem hele dagen. Hvor nogle fik delt high fives ud ved håndvasken, når deres alarmer bippede, var der også andre som ikke kom i mål. "Men det er helt normalt i en designproces, at det ikke altid er den første indskydelse som virker. Så må man nytænke," opmuntrer Hanne Schøler Fast eleverne.
Eleverne fik lov til at præsentere for hinanden og fremvise deres prototyper. Her var der plads til at fortælle om ideen bag, hvad der var deres udfordring og hvordan de kunne løse det, hvis der havde været mere tid.
Alle prototyper bliver udstillet på skolen i en begrænset periode.
Om Engineering Day
Bag den landsdækkende event står den teknologiske alliance, Engineer the Future, der består af ca. 50 virksomheder, uddannelsessteder og interesseorganisationer. Engineer the Future arbejder for at skabe plads til alle børn og unge i teknologi og science.
Mens eleverne på mellemtrinnet bygger alarmsystemer, arbejder de yngste elever i indskolingen med spejle, konstruerer en slags brille, så de kan se bagud og fremad på samme tid. 7. – 10. klasserne i udskolingen udvikler et exoskelet, der kan styrke håndens bevægelser.
Engineering Day bliver afviklet fra d. 6.-10. november 2023.