Åens liv er reddet, og signalkrebs er ok

I foråret satte Randers Kommune en faunaundersøgelse i gang, som viste, at smådyrslivet i Alling Å nedenfor Nordic Waste er i en god økologisk tilstand, og nu er resultaterne af undersøgelser af signalkrebs i Alling Å også klar.

Resultaterne viser, at grænseværdierne for at kunne markedsføre krebsene som fødevarer er overholdt.

”At redde Alling Å har været og er et omdrejningspunkt i vores afværgeindsats ved Nordic Waste. Vi har for få dage siden fået resultatet af analyse af afgrøder fra private haver tæt ved Nordic Waste, vi har tidligere fået resultater for smådyrslivet i åen, og nu står vi med resultatet af undersøgelser af signalkrebs. Alle analyser viser, at åens liv er reddet. Det er simpelthen rigtig godt nyt,” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Randers Kommune har i dialog med Fødevarestyrelsen, fået undersøgt fødevaresikkerheden ved signalkrebs i Alling Å efter jordskredet ved Nordic Waste. Der blev valgt fire lokaliteter for prøver: Opstrøms Nordic Waste, nedstrøms Motorvej E45, ved Clausholm slot, samt i Skørring Å.

På baggrund af Fødevarestyrelsen anbefalinger, er der undersøgt for tungmetaller, PCB, PFAS m.m. i signalkrebs stammende fra Alling Å. Undersøgelsen viser, at grænseværdierne for at kunne markedsføre krebsene som fødevarer er overholdt for alle de undersøgte stoffer på alle lokaliteter på nær et enkelt resultat for bly på målestation 2, som er nedstrøms Motorvej E45.  

Signalkrebs ikke påvirket af jordskred

Da der ikke er overskridelser for nogle af de andre målte stoffer på station 2 og ingen overskridelser af grænseværdierne overhovedet på de andre målestationer, vurderes det, at Nordic Waste jordskredet ikke har påvirket signalkrebsene i Alling Å.

At der er målt forhøjet koncentration af bly, er ikke den helt store overraskelse, fordi målestation 2 ligger tæt på motorvejen og bly i en meget lang årrække blev tilsat benzinen. Den høje koncentration af bly kan derfor stamme fra dengang, hvor der var bly tilsat i benzinen.

Fødevarestyrelsen oplyser, at bly er en af de kontaminanter, hvor der er nationalt fokus på at reducere eksponeringen, samt at det forhøjede indhold i krebsehalerne af bly på målestation 2, er bekymrende i forhold til borgere, som hyppigt skulle indtage signalkrebs fra denne lokalitet.

Nu vil Randers Kommune derfor høre Fødevarestyrelsen, om der skal udstedes forbud mod at fange signalkrebs ved målestation 2 pga. blyindholdet.  

Se også nyhed om analyse af afgrøder.