Byrådet godkender rammer for beredskabsplan ved Nordic Waste
Randers Byråd har netop godkendt rammerne for en grundig og langsigtet beredskabsplan for jordskredsområdet ved det tidligere Nordic Waste. Beslutning markerer et vigtigt skridt mod at sikre miljøet og lokalsamfundet mod uforudsete hændelser i fremtiden.
Afværgeindsatsen ved Nordic Waste nærmer sig afslutningen. Derfor er Randers Kommune i gang med at udarbejde en beredskabsplan for den fremtidige drift af området. Nu er rammerne for den kommende beredskabsplan blev godkendt af Randers Byråd på byrådsmøde den 25. november 2024.
Randers Kommune forventer at kunne fjerne skurvognene på pladsen medio december, og medarbejderne kan derfor også se frem til en anderledes jul end sidste år.
"Med grønt lys fra byrådet kan vi nu gå videre med at skabe en stærk og gennemtænkt beredskabsplan, der sikrer, at vi snart er klar til at forlade pladsen og samtidigt til at kunne reagere hurtigt på uforudsete hændelser. Det bliver også en plan, der skal bidrage til, at borgerne kan have fuld tillid til, at området håndteres ansvarligt og proaktivt, selvom vi forlader området," siger kommunaldirektør, Jesper Kaas Schmidt.
En robust plan med klare rammer
Den kommende beredskabsplan er struktureret omkring hyppige tilsyn af området med fokus på sikkerhed og miljøhensyn. Beredskabsplanen skal blandt andet sikre:
- Løbende overvågning af jordbevægelser og vandkvalitet via avancerede måleprogrammer, droneopmålinger og geotekniske tilsyn.
- Etablering af bufferzoner på 30 meter mellem jordskredet og Gl. Århusvej for at mindske risikoen ved eventuel nedsunken jord.
- En krisestab med klare actioncards til hurtig indsats i tilfælde af bevægelser i jorden, oversvømmelser eller eventuel forurening.
- Fokus på kommunikation, så borgere og interessenter altid er informeret om situationen og relevante tiltag.
Tryghed og fremtidssikring
Beredskabsplanen vil løbende blive tilpasset udviklingen i området, så den altid er opdateret og klar til at imødekomme nye udfordringer. Samtidig indebærer den, at de nødvendige ressourcer hurtigt kan mobiliseres i samarbejde med rådgivere og entreprenører.
Et vigtigt element i godkendelsen af rammerne for beredskabsplanen er også, at Randers Kommune nu kan fjerne de trykledninger, som tidligere har stået klar til overpumpning af Alling Å, og som der indtil nu har været betalt en månedlig leje på 1 mio. kr. på. En risikovurdering foretaget af Cowi viser nemlig, at risikoen for fremtidige jordskred, der kan påvirke åen, er minimal.
Afstemningsresultat
Sagen blev enstemmigt vedtaget.