Efter 12 år med mestringsvejledning: Kunstner åbner udstilling

Mikkel Joe er maler og trækunstner. Han udstiller nu for første gang sine kunstværker på Underværket efter 12 år med hjælp og støtte fra Randers Kommunes tilbud til mennesker i udsatte positioner.

Den 36-årige kunstner har glædet sig til at udstille sine malerier og træskulpturer for offentligheden.

"Det er nyt for mig at udstille mine værker. Jeg har aldrig udstillet mine figurer og malerier før, så det er spændende at se, om folk kan lide dem. Jeg vil gerne vise dem frem og håber, at gæsterne tager godt imod dem," siger Mikkel Joe med et smil.

Mikkel Joe har en særlig tilgang til sin kunst. Han skaber sine skulpturer af træ, han finder i naturen og bruger UV-maling i sine malerier, hvor han skjuler motiver, der først bliver synlige under en ravlampe.

"Jeg har altid malet meget, for det er afslappende og det giver mig ro. Jeg maler ofte flere gange på samme billede, og min inspiration kommer mest fra dyr, mennesker og biler. Men mine værker bliver ofte ikke til det, de starter ud med - en stol bliver til en lampe, en elefant bliver til en hjort," fortæller Mikkel Joe.

Mestringsvejledning har været en stor støtte

Mikkel Joes vej til udstillingen har været lang, og han har on - off i løbet af de sidste 12 år fået støtte fra kommunens mestringsvejlederteam. Og i den tid har han blandt andet boet i en kolonihave, i en campingvogn på en parkeringsplads og på to af kommunens botilbud til udsatte borgere.

Ifølge ham selv har hans mestringsvejleder Britt Bertelsen været en stor støtte gennem årene, og deres samarbejde har været afgørende for, hvor han er i dag, hvor han netop er flyttet ind i et lejet hus, hvor han har plads til at lave sin kunst.

"Jeg har kendt Britt i 12 år, og nu hvor jeg er flyttet i egen bolig, bad jeg om at få hende som kontaktperson igen, fordi hun er den bedste," siger Mikkel Joe.

Selv genkalder han en juleaften, hvor ham og hans bror sad alene i deres kolonihavehus, hvor Britt gjorde særligt indtryk på ham ved at komme ud med julemad.

"Jeg er glad for at have hende som mestringsvejleder, for jeg kender hende og føler mig tryg ved hende," forklarer Mikkel Joe.

Britt Bertelsen er glad på Mikkel Joes vegne:

"Det har været en fornøjelse at se Mikkels udvikling og hans voksende selvtillid. Han har arbejdet hårdt og fortjener virkelig denne mulighed for at vise sine værker frem. Det er en stor milepæl for ham," siger Britt Bertelsen, som er mestringsvejleder i Center for Psykiatri og Socialt Udsatte i Randers Kommune.

Udover at lave kunst arbejder Mikkel tre dage om ugen hos Møbelcirklen - kommunens interne genbrugsbutik. Her hjælper han med at servicere kommunens møbler og inventar.

Udstillingen er åben hen over sommeren

Mikkel Joe håber, at udstillingen vil blive godt modtaget, og at den vil give ham mulighed for at fortsætte med at udstille sine værker.

"Jeg vil gerne fortsætte med at udstille, hvis folk kan lide det," siger han.

Mikkel Joes træskulpturer er også blevet uddelt som statuetter til den årlige vinder af Randers Kommunes erhvervspris "Årets CSR-virksomhed". Prisen går til den lokale arbejdsplads, som er frontløber for bæredygtighed og social ansvarlighed. Derfor står Mikkel Joes træskulpturer hos de seneste tre års vindere, Brødrene Dahl, Borup Service og Toppac A/S.

Udstillingen på Underværket slog dørene op tirsdag 4. juni og er åben og gratis at besøge i juni, juli og august.

Mikkel Joes udstilling i Underværket

Under lyset fra en ravlampe kommer skjulte detaljer til syne i Mikkel Joes værker.

Fotografi © Randers Kommune

Nyheder

Nyheder