Efterårsferien i Randers

12.-20. oktober er det skolernes efterårsferie. Her kan du finde en række gode tips til, hvad du kan opleve i Randers Kommune. Alle oplevelserne byder på sjov og læring for hele familien – så planlæg din efterårsferie i Randers og nyd en uge fyldt med kreativitet, natur og kulturoplevelser.

Nyd naturen med udgangspunkt i Justesens Plæne

Pak madkurven og tag ud i naturen.  Besøg den smukke plet ved Gudenåen, hvor den gamle middelalderby møder naturen i floddeltaet. Her går afslapning og fællesskab hånd i hånd, og uanset om man søger en rolig stund med en bog eller vil nyde en dag med familie og venner, er her plads til det hele.

Om man er på gåben, på cykel eller i kano på Gudenåen, er stedet et oplagt udflugtsmål. På den nye store aktivitetsplads, som er inspireret af dyrelivet ved Gudenåen, kan børn rutsje ned af odderen, tage en klatretur på kølleguldsmeden og forsøge at holde balancen på tarzanbanen. Græsarealerne giver plads til boldspil og kreative udfoldelser. Når sulten melder sig, kan madpakken spises i madpakkehuset. På varme sommerdage er det oplagt at tage et tæppe med, slå sig ned i græsset og nyde en picnic med udsigt til vandet.

Efterfølgende kan man begive sig ud på en af de korte gåture i naturen, som starter og slutter på Justesens Plæne. Gå for eksempel over Den Blå Bro og tag en tur ud i Storkeengen eller Vorup Enge på den anden side af Gudenåen. Find inspiration til din gåtur på randers.dk/naturture.

Jagt og skovdag i Fladbro

Lørdag den 12. oktober kan du skyde med bue og pil, lave mad over bål og deltage i en masse sjove naturlege. Randers Naturcenter inviterer til en hyggelig dag for hele familien ved Skovhuset i Fladbro, kl. 10-14. Kl. 12. kan man være med til at lave en natur-mandala - et mønster lavet med naturens materialer, og være med i konkurrencen om biografbilletter. Du kan også møde jægeren og skovens dyr. Arrangementet er i samarbejde med Randers Sundhedscenter og Danmarks Jægerforbund. Vi ses omkring Skovhuset, Fladbrovej 134, 8920 Randers NV Læs mere 

Oplev efterårets farver og kunst i Naturparken

Efterårsferien byder på gode natur- og kunstoplevelser for hele familien i Naturpark Randers Fjord. Her er tre gode forslag: 

  • På Sporet ved Hulen, der går gennem det fine istidslandskab mellem Lindbjerg og Linde, kan man netop nu opleve kunstprojektet "Til Låns".
  • På begge sider af Randers Fjord kan man komme højt til vejrs i fugletårne. Herfra kan man på nært hold nyde både udsigten og opleve det rige fugleliv ved fjorden. Et af fugletårnene finder man ved Øster Tørslev. 
  • I landskabet lige syd for Mellerup ligger det idylliske Støvringgård Kloster. Herfra kan man begive sig ud på "Sporet ved Støvringgård"

Læs mere om de tre ture

Randers Naturcenter - Åben lørdag (12. og 19. oktober)

Årets sidste åbne lørdage, hvor Randers Naturcenter er bemandet og fyldt med sjove aktiviteter.
Brug naturcenterets faciliteter, lånt udstyr som fiskenet og lupglas til at udforske søens smådyr.
Båltænding: Medbring mad til grillen eller køb et pandekage-kit. Naturekspeditioner: Lån Christianiacykler og kør ud på eventyr i området, eller deltag i sæsonbestemte aktiviteter. Perfekt til hele familien.

Læs mere hos Randers Naturcenter 

Museum Østjylland

Åbent hus hos konservatorerne (14. oktober, kl. 11-14):
Kig bag kulisserne på Museum Østjylland og mød konservatorerne. Lær om deres arbejde med arkæologiske fund, museumsgenstande og konserveringsteknikker.

Lav dit eget terrarium (15. og 16. oktober)
Lav dit eget terrarium og udforsk insektverdenen. Workshop: Tirsdag d. 15. oktober kl. 10-11 og kl. 11-12, Onsdag d. 16. oktober kl. 10-11 og kl. 11-12: For børn fra 8 år og deres voksne. Byg dit eget terrarium og tag det med hjem.Kombinér workshoppen med et besøg i udstillingen "Insekt – Se det store i de små", hvor du kan komme helt tæt på kæmpebilleder af insekter.

Læs mere hos Museum Østjylland

Pynt græskar i No. 17

Bliv klar til Halloween med kreative papirgræskar: Elsker du også at pynte med græskar til Halloween? Så kom og lav dit helt eget unikke pyntegræskar ud af brugt gavepapir. Mandag d. 14. oktober kl.12.30-15.00. Hos No.17 – Huset for bæredygtig handling, Slotscentret, Slotsgade 4, 8900 Randers C. 

Læs mere om No. 17

Familiehygge i Nordbyen

Bysekretariatet og Randers Kommune afholder i fællesskab to arrangementer i Nordbyen i Randers i efterårsferien. Alle er velkomne til arrangementerne (børn under 10 år kun i følge med en voksen). Det er gratis og uden tilmelding.

Skattejagt i Nørrevangsparken (15. oktober kl. 12.30-14)

Tag med på en sjov kunst-skattejagt, opdag Nørrevangsparkens skjulte mysterier og find skatten. Parken gemmer på flere hemmeligheder, end hvad øjet lige umiddelbart ser.

Skær halloweengræskar (17. oktober kl. 13-16)

Kom forbi Myretuen lige ved indgangen til Nordre Fælled og skær et halloweengræskar, du bagefter kan tage med hjem, så det kan pynte foran hoveddøren. Samtidig kan du nyde en dejlig varm efterårssuppe fra bålet.

Læs mere om oplevelser i Nordbyen

Håndværksmuseet (15. og 17. oktober, kl. 12-15.30)

Kom og prøv kræfter med gammeldags håndværk hos de frivillige på Håndværksmuseet.
Smedning: Slå løs på det glødende jern og form det i den gamle esse. Malerarbejde: Mal smarte små mobiltelefonholdere – for børn i alle størrelser. Læderarmbånd hos guldsmeden: Design dit eget armbånd med smykkevedhæng. Byg et tog hos snedkerne: Bank trædele sammen til et detaljeret tog, og slip kreativiteten løs med slibning og finish. Læs mere hos Museum Østjylland

Kunst på genbrugspladsen: Der hvor regnbuen ender

Oplev genbrugspladsen på en lidt anderledes måde, når kunstneren og affaldseksperten tager dig med rundt om plast, forbrugsadfærd og affaldssortering der slutter ved værket “Der hvor regnbuen ender” på Randers Genbrugsplads. Her vil Anni fortælle om sin praksis og især arbejdet med at fremstille regnbuen, godt suppleret af Helles viden og fakta omkring affaldshåndteringen i Randers Kommune. Tirsdag d. 15.10. kl. 10-11. Arrangementet er udendørs Tilmeld dig arrangementet her 

Randers Kunstmuseum - Efterårsaktiviteter for børn

Tag på skattejagt på museet i ferien og deltag i kreative aktiviteter (12.-20. oktober, kl. 10-16).

Design din egen T-shirt med drypfarve (16. oktober, kl. 12.30-15.00):
Giv en gammel T-shirt nyt liv ved hjælp af drypmaling. Kunstner Anni Holm guider jer gennem forvandlingen, hvor bæredygtighed og fantasi mødes. Arrangementet er for børn i alle aldre og deres voksne. Ingen tilmelding nødvendig.

Læs mere hos Randers Kunstmuseum 

GAIA - Pulp Fantasy Workshop (15.-17. oktober, kl. 10-14)

GAIA Akademi inviterer til en kreativ workshop for børn, hvor fantasien får frit spil.
Tirsdag d. 15., onsdag d. 16. og torsdag d. 17. oktober, kl. 10-14: Prøv kræfter med linoleumssnit og papmache og lav dine egne kunstværker. Børn kan skabe skulpturer eller kunstneriske krukker og tage dem med hjem. Workshoppen kræver ingen tilmelding, og alle materialer er inkluderet. Henvender sig særligt til børn i alderen 7-13 år, men mindre børn kan deltage ifølge med voksne.
Læs mere om GAIA

Underværket - Kortfilmen Marble (16. oktober, kl. 10)

Oplev en kortfilm, der er perfekt for både børn og voksne. Om filmen Marble: Safa, en 5-årig pige, går i skovbørnehave og oplever et dilemma, da hun bliver fristet til at stjæle en glaskugle. Efter filmen fortæller instruktør Sofie Markussen om filmens tilblivelse og besvarer spørgsmål.
Læs mere hos Underværket 

Kreativ leg og genbrug med ReMida

Slip fantasien løs med alle ReMidas spændende materialer i efterårsferien. Du kan deltage i gratis workshops med genbrugs- og overskudsmaterialer hele fire dage i efterårsferien, og du kan fremstille lige, hvad du har lyst til fra elefanter til rumskibe.

Du finder de kreative workshops følgende steder - alle dage kl. 10-14: Mandag 14. oktober: Ommersysselhallen Øster Tørslev. Tirsdag: ReMida, Erik Menveds Plads 2, Randers, Onsdag: Tånum Forsamlingshus. Torsdag: Øster Bjerregrav Forsamlingshus.

ReMida er et center i Randers for kreativ genbrug, det henvender sig til børn, unge og andre kreative sjæle. Læs mere om ReMida

Randers Regnskov

Tag på opdagelse i Randers Regnskov og oplev den nyfødte jaguarunge samt regnskovens mange fascinerende dyr. Oplev fodringer og fremvisninger: Se dyrepasserne i aktion og lær om jaguarer, slanger, og mange flere dyr. Mød eksotiske dyr i Biologistuen: Kom tæt på kriblende kryb, smag sprøde insektsnacks og deltag i sjove quizzer og battle-shows om dyrenes særlige egenskaber.
Find programmer her 

Memphis Mansion i efterårsferien

Du kan komme med på Græskarjagt i Elvis-museet. Hver dag i ferien er der kl. 12 rundvisning på museet. Der er også gratis adgang til den særlige Horror-udstilling.
Se mere på www.facebook.com/memphismansionranders

Biblioteket inviterer til ferieoplevelser

Hver dag er der en workshop hos Randers Bibliotek fra klokken 10-14. Om mandagen kan man for eksempel lave en drømmefanger, og om tirsdagen kan man lave sit helt eget lyssværd, som man kan tage med hjem. 

Størstedelen af aktiviteterne kræver ingen tilmelding. Man møder bare op. Få af aktiviteterne – det gælder bandworkshop, Readathon og MiniReadathon, børneteater og musikleg – kræver dog tilmelding, og det foregår på bibliotekets hjemmeside for den enkelte begivenhed. 
Læs mere her 

Børnekulturugen - fra 11. oktober

Efterårsferien er i det hele taget fyldt med kultur for børnene, når Randers afholder Børnekulturugen. Tjek det fulde program for endnu flere aktiviteter