Et exceptionelt kunstværk blev afsløret i Randers
Den internationalt anerkendte billedkunstner Erik A. Frandsen er vendt hjem til sin fødeby med en imponerende skulptur. Fredag eftermiddag den 27. oktober blev det otte meter lange kunstværk, Bar Roma, afsløret på Thors Trappe.
Mange borgere og inviterede gæster fra både kultur- og erhvervslivet i Randers var mødt frem til en helt særlig begivenhed. Midt på en nyanlagt landskabstrappe i centrum af byen blev det exceptionelle kunstværk, Bar Roma, afsløret. Skulpturen kan bedst beskrives som en otte meter lang væltet statue. Erik A. Frandsen har skabt værket, der er af sprøjtemalet aluminium. Selve skulpturen vejer 1,6 ton og soklen vejer 6 ton.
"Det er fantastisk at, at dette store kunstneriske værk af international kaliber nu indtager et nyt byrum i det centrale Randers. For fem år siden mødtes en lang række virksomhedsejere og kunstinteresserede borgere med Erik A. Frandsen. I dag står vi med resultatet, et unikt værk her, et værk der sætter tanker i gang. Et værk de fleste vil vælge at opleve med egne øjne, og et værk der er værd at rejse hertil for at se, " siger borgmester Torben Hansen.
Bar Roma trækker på indtryk fra en arkitektonisk dannelsesrejse til Italien, hvilket også forklarer titlen på værket. Bar Roma er nemlig også navnet på en forslidt bar i den lille landsby Tresigallo, som er en af de 15 norditalienske byer Erik A Frandsen besøgte på rejsen. Sammen med kunsthistorikeren og forfatteren Tom Hermansen så Frandsen på fascistisk kunst fra 1930'erne. Mens Tyskland efter krigen slettede sporene fra nazismen, lever italienerne side om side med arkitekturen, billederne og symbolerne fra den fascistiske tid under Mussolini. Erik A. Frandsens overordnede intention med sit værk, Bar Roma, er at udfordre de bevægelser og strømninger, som sætter spørgsmålstegn ved hierarkier i samfundet. Frandsen betegner det selv som demokratisk kunst.
"Og så er jeg i øvrigt både beæret og stolt over at have fået lov til at lave en skulptur, der er placeret et så markant sted i min fødeby," siger Erik A. Frandsen
Randers er en by, hvor der arbejdes ambitiøst med kunst i det offentlige rum. I den sammenhæng er det værd at bemærke Østervolds skulpturakse som Bar Roma er blevet en del af. Kigger man fra Thors Trappe ned ad Østervold er der nemlig udsigt til hele tre ikoniske kunstværker. På Østervold finder man således Ingvar Cronhammars to værker "Fontænen" og "Redfall". Ligesom som Helen Schous "Jyske Hingst" også er at finde som en del af skulpturaksen
"I Randers kan vi noget særligt, når det handler om kunst i det offentlige rum. Kunsten skal ud imellem os, der bor her og byens gæster. Her skal kunsten opleves og diskuteres. Vores politiske ambition er, at kulturen tænkes ind fra starten i alle byudviklingsprocesser. Med Bar Roma har vi fået et fantastisk kunstværk," siger formanden for Sundheds-, Idræts- og Kulturudvalget i Randers Kommune, Louise Høeg.
Med Erik A. Frandsens Bar Roma har Randers i det offentlige rum nu i alt 70 skulpturer fordelt rundt om i kommunen. Ud over at besøge skulpturen på Thors Trappe kan man frem til den 18. februar også opleve en særudstilling på Randers Kunstmuseum om Bar Roma. På udstillingen er der både nye malerier og tegninger af Erik A. Fransen fra 2023 samt skitser og værker med relation til skulpturen.
Om Erik A. Frandsen
Erik A. Frandsen er født i Randers, 20. april 1957. Han er søn af ostehandler August Frandsen, der i mange år drev butik i Randers. Erik A. Frandsen er autodidakt billedkunstner og grafiker. Han startede sin karriere som kunstner allerede i gymnasietiden. Her lånte han en gammel trykpresse af en anden randerskunstner, Per Neble. Efter gymnasiet rejste Frandsen til Grækenland for at studere keramik. I begyndelsen af 1980érne spillede han en hovedrolle i det kunstneriske nybrud, der fandt sted i Danmark, ofte betegnet som "de unge vilde". Han har siden været en særdeles tydelig og dynamisk arbejdende kunstner i både det danske og det udenlandske kunstliv. Hans værker finder man både på mange kunstmuseer, i det offentlige rum og i private samlinger. Erik A. Frandsen har blandt andet udført en stor kunstopgave på supersygehuset Gødstrup i 2022. Og han har også spillet en stor rolle i udsmykningen af kronprinseparrets palæ på Amalienborg.