Fællesskab og trivsel for børn skal styrkes gennem fritiden

Randers Kommune har netop vedtaget en ny fritidspædagogisk strategi. Den skal give børn i 0.-3. klasse endnu bedre muligheder for at trives, udvikle sig og lære i deres fritid – både i SFO og fritidshjem.

En ny fritidspædagogisk strategi for børn i 0.-3. klasse bidrager til en tydelig retning for det pædagogiske arbejde i SFO’er og fritidshjem. Strategien skal styrke sammenhængen mellem skole og fritid og sikre, at børn møder voksne, der både kan understøtte fællesskaber og se det enkelte barns behov.

”Børn har brug for stærke fællesskaber og trygge rammer – også i deres fritid. Med den nye strategi skaber vi bedre forudsætninger for, at alle børn kan trives og udvikle sig i et inkluderende miljø, hvor de bliver hørt og set”, siger Mogens Nyholm, formand for Børne- og Familieudvalget i Randers Kommune.

Miniråd og motivation

En vigtig del af den nye strategi er, at børnene skal have mere medindflydelse og være med til at præge indholdet i deres fritid. Det pædagogiske personale skal skabe trygge rammer, hvor børnene, både i almindelige og specialpædagogiske tilbud, kan få lov at udfolde deres idéer. Gennem nysgerrighed og opbakning skal pædagogerne hjælpe børnene med at få deres initiativer til at vokse og blive til virkelighed. Det kan blandt andet gøres ved, at børnene deltager aktivt i planlægningen, f.eks. gennem ”miniråd” hvor en gruppe af børn, sammen med de voksne, kan tage beslutninger og komme med forslag til aktiviteter og beslutninger. Når børnene oplever, at deres idéer og forslag bliver lyttet til, styrker det både deres selvtillid og lyst til at bidrage – samtidig med at det understøtter deres forståelse for demokrati og fællesskab.

Mere samarbejde

Et stærkt samarbejde mellem forældre og det pædagogiske personale er afgørende for at styrke, at børnene deltager i og bidrager til positive fællesskaber. Det kan for eksempel være gennem videndeling for at finde aktiviteter, der understøtter børnenes interesser og udvikling. Målet er, at alle børn skal have mulighed for at blive en aktiv del af fællesskabet, uanset baggrund eller behov. Strategien åbner også op for et tættere samarbejde med lokale foreninger.

Gennem initiativet Fritid For Alle gives økonomisk og social støtte til familier, hvor det kan være svært at få barnet ind i foreningslivet.
“Vi skal sikre, at alle børn får mulighed for at deltage i aktiviteter, der både styrker deres selvtillid og fremmer fællesskabet. Ved at tilbyde aktiviteter, der tager udgangspunkt i børnenes egne interesser og idéer, støtter vi dem i at tage del i og bidrage på deres egne præmisser,” siger Mogens Nyholm.

Strategien vil blive præsenteret for ledere af SFO- og fritidshjem i efteråret. Herefter vil strategien blive indarbejdet i det daglige arbejde med løbende evaluering.

Seneste nyt