Fremtidens Randers – generationsprojekt sættes i gang med nyt rådgivningspanel

Randers Kommune har en række styrker men også nogle udfordringer. Det skal en hvidbog nu beskrive og dermed skabe fundament for kommende politiske beslutninger om strategi, mål og løsninger. Til at hjælpe med udarbejdelsen af hvidbogen er der netop nedsat et rådgivende ekspertpanel - med Nina Smith, professor i økonomi ved Aarhus Universitet som formand.

"Vi ruller nu det store og spændende arbejde med at udarbejde en hvidbog i gang. Den skal præsenteres for byrådet og være fundamentet for politiske beslutninger, der skal tegne Fremtidens Randers. Derfor er jeg også rigtig glad for, at vi nu kan præsentere et stærkt rådgivningspanel, der skal sparre med os, være kritiske og give gode råd i forhold til arbejdet med hvidbogen og den proces, som kommer bagefter," siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

En hvidbog er en form for dybdegående rapport, der udgives af en offentlig myndighed og som har til formål at oplyse offentligheden og politiske beslutningstagere om et emne af stor væsentlighed. Her vil både være beskrivelse af potentiale og udfordringer.

"En stærk udvikling af en kommune kræver en vision, en strategi og vilje til at gennemføre. Vi har en vision, og nu skaber vi fundamentet af viden for, at byrådet kan lægge en strategi for fremtiden, vi kan arbejde efter," siger Jesper Kaas Schmidt og fortsætter:

"Og i den vidensindsamling og afdækning har vi brug for sparring, rådgivning og udfordring fra nogle af de ypperste. Det får vi med vores ekspertpanel, ligesom vi også kommer til at hente ekstern rådgivning og viden ind fra andre sider."

Det rådgivende ekspertpanel består af følgende:

  • Nina Smith, professor i økonomi, Aarhus Universitet (formand)
  • Jens Erik Zebis, direktør for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering
  • Leif Vestergaard Pedersen, formand for Etisk Råd og tidl. Direktør i Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsdirektør i Region Midt
  • Søren Møller, formand for Randers Idrætshaller og DGI-Byen, tidl. Landsformand i DGI
  • Peter Bogh Lindgaard, formand for DI Randers-Norddjurs, fabriksdirektør i DermaPharm

Kendte styrker

De umiddelbare styrker for Randers Kommune er nemme at få øje på. Kommunen har en unik beliggenhed midt i unik natur og mellem to store universitetsbyer, Aarhus og Aalborg. I det samlede østjyske nærområde bor cirka 1 mio. mennesker, der er 26.000 virksomheder og mere end 200.000 arbejdspladser. Den økonomiske vækst i Danmark har på mange områder været god for kommunen, og der har de seneste år været fart på udviklingen og byggeriet af nye boliger.

Strukturelle udfordringer

Men der er også nogle grundlæggende, strukturelle udfordringer. Godt 10 procent af alle voksne i kommunen er på overførselsindkomst, og kommunen ligger som nr. 97 ud af 98, når den forventede andel af borgere på overførselsindkomst i landets kommuner opgøres. Årsagerne kræver store greb og et langt sejt træk for at vende udviklingen. I Vision 2030 har byrådet vedtaget en ambition om "en beskæftigelse klart over landsgennemsnittet", "stor social mobilitet", "forbedret sundhedstilstand" og at "markant flere får en ungdomsuddannelse".

Derfor har byrådet besluttet, at hele den kommunale organisation, det lokale erhvervsliv og civilsamfundet skal søges samlet om et 'generationsprojekt', der skal sikre, at langt flere borgere får gode livschancer, en uddannelse, fodfæste på arbejdsmarkedet og mulighed for at bringe deres egne ressourcer i spil. Projektet skal løfte den socioøkonomiske profil i kommunen og bane vejen for Fremtidens Randers.

Der er i kommunens budget sat i alt 1,8 mio. kr. af til arbejdet.

Uforløst potentiale

"Randers Kommune er udfordret på mange parametre og har samtidigt et stort uforløst potentiale. Med Fremtidens Randers har byrådet besluttet at igangsætte en ambitiøs og helhedsorienteret proces i forhold til at ændre udviklingen. Det synes jeg er spændende at være med til, og jeg ser rigtig meget frem til sammen med resten af rådgivningspanelet at bidrage til det videre arbejde," siger Nina Smith.

Hvidbogen skal præsenteres for byrådet i maj 2025.

I Randers Kommune er der nedsat en tværgående projektorganisation med vicekommunaldirektør Lars Sønderby i spidsen.

Seneste nyheder