Huskekager og huskespil – Huskeugen er i gang

Den 22. september er der Huskedag, og hele uge 38 er derfor dedikeret til at huske. I den forbindelse har flere af plejecentrene i Randers Kommune sat fokus på demens og i særdeleshed på hukommelsen.

Når man lider af demens - herunder Alzheimers, som er den mest udbredte demenssygdom -, så kan det at huske være lidt af en udfordring. Svækket hukommelse er oftest et af de første tegn på demens, og det er derfor relevant at sætte fokus på netop hukommelsen og alt det, man rent faktisk KAN huske.

Netop dét er temaet i uge 38 på blandt andet Kristrupcentret og Landsbyen Møllevang, hvor både beboere og personale afholder Huskeuge. Huskeugen har til formål at sætte fokus på demens og samle ind til fordel for de mennesker, der lider af en demenssygdom, og deres pårørende. Ugens mange aktiviteter leder op til Huskedagen på søndag den 22. september, hvor Alzheimerforeningen holder deres årlige landsindsamling.

Samtalekort vækker minder

På Kristrupcenteret udfolder ugens tema sig som en rød tråd gennem alle ugens aktiviteter. Beboerne spiller huskespil og gode minder bliver fremkaldt ud fra hjemmelavede samtalekort med billeder og spørgsmål som: Har du børn? Kan du huske Kærsmindebadet? Har du haft Madam Blå? Husker du mælkebilen?

Hensigten med kortene er, at de vækker genkendelse og fremkalder minder, der står tydeligt et sted i hukommelsen. Kortene sætter gang i mange fine fortællinger rundt om bordet. Alt fra den åndsfriske, der fortæller om sin tid som lærer, til beboeren med svær demens, som kun svagt erindrer sine egne børn, men som til gengæld kan huske, at hun er født på landet og gik i marken med sin mor og far som barn.

Derudover sælger køkkenet huskekager hele ugen, hvor overskuddet går til Alzheimerforeningens landsindsamling.

Reminiscens og torvedag

Også i Landsbyen Møllevang markeres Huskeugen med særlige aktiviteter. Her er undertemaet ”reminiscens”, og derfor er alle ugens aktiviteter tilrettelagt efter at skabe reminiscens hos beboerne. For eksempel er der planlagt biografeftermiddag i caféen, hvor filmen ”Soldaterkammerater på efterårsmanøvre” vises. Filmen er bevidst valgt, fordi mange af beboerne formentlig har set enten filmen eller også en eller flere af de mange kendte skuespillere før. Derudover er der højtlæsning af H.C. Andersens velkendte eventyr, ligesom der er arrangeret sangcafé – i begge tilfælde er det især med fokus på at vække minder om noget genkendeligt hos beboerne.

Torsdag afholdes en særlig festlig og livlig torvedag med fællessang og musik, hvor alle er velkomne. Torvet ligger i Landsbyen Møllevangs hovedbygning, og denne dag er der både åbent i frisørsalonen, tøjbutikken og købmandsbutikken. For beboerne er torvedagen en tilbagevendende begivenhed, der vækker glæde i et genkendeligt miljø. Og fra udefrakommende er torvedagen en oplagt mulighed for at få et indblik i livet og hverdagen i Landsbyen Møllevang, som er et af Randers Kommunes tre demensvenlige plejecentre. Overskuddet fra torvedagen går til Alzheimerforeningens landsindsamling.

Demens er sygdom i hjernen

Demens er en betegnelse for sygdom i hjernen, der svækker mentale færdigheder såsom hukommelsen, sproget, dømmekraften, orienteringen, men som også kan betyde væsentlige forandringer i personlighed og adfærd. I Danmark lever omkring 96.000 mennesker med demens, og der konstateres ca. 8.500 nye tilfælde af demenssygdom hvert år. Demens kommer i mange forskellige udgaver og grader, og der findes ingen helbredende behandling. Det kræver derfor en helt særlig faglighed og føling for det enkelte menneskes situation for at kunne yde den bedste støtte og omsorg og på den måde forbedre funktionsniveauet og forsinke sygdomsforløbet.