Hvad går et nikotin- og rygestophold ud på?

I Randers Kommunes har du mulighed for at få hjælp til at kvitte nikotinen sammen med andre på et nikotin- og rygestophold. Men hvad går sådan et hold egentlig ud på? Hvad mødes man om, og hvordan er vejen mod et liv uden nikotin?

Når du går på et gratis nikotin – og rygestopkursus i Randers Sundhedscenter, mødes du med andre, der også er motiveret og har et ønske om at få hjælp til at stoppe med deres nikotinprodukt.

I mødes én gang om ugen, og hvert møde er faciliteret af en stoprådgiver. På holdet finder I i fællesskab frem til den enkeltes vej mod nikotinfrihed. Det, der virker for den ene, virker måske også for den anden. Sammen opdager og afprøver I effektive strategier til at håndtere abstinenser og rygetrang. Og hvordan man i det hele taget kommer i gang med sit stop – og holder fast i det.

Forskellige emner

Et forløb varer 6 - 8 uger. Hver kursusgang omhandler - udover samtalerne med de andre – et emne, som stoprådgiveren har forberedt. Emnerne spænder bredt og kan være f.eks.:

  • Nikotinafhængighed - Hvad er det? Hvordan påvirker nikotinen mig fysisk, psykisk og socialt?
  • Nye vaner og strategier - Hvordan erstatter jeg nikotinen med andre ting, og hvordan implementerer jeg nye vaner?
  • Opbakning og netværk - Hvordan får jeg den bedst mulige støtte og opbakning fra mit netværk omkring mit nikotinstop?
  • Mad, vægt og fysisk aktivitet relateret til rygestop - Hvordan undgår jeg at tage på, fordi jeg stopper med nikotin? Og hvordan kan fysisk aktivitet hjælpe mig igennem mit stop?
  • Fastholdelse af mit stop ind i fremtiden - Hvordan holder jeg fast i stoppet? - også når det bliver svært?

På kurset bruger I desuden samtalekort, ser små filmklip og billeder eller laver praktiske øvelser som f.eks. korte vejrtrækningsøvelser.

Nikotinerstatning og motivation

For nogle kan det være en hjælp at anvende rygestopmedicin eller nikotinerstatningsprodukter. Dette kan du også få rådgivning om på holdet, ligesom du også kan få rådgivning i nedtrapning af eventuelle erstatningsprodukter.

Det handler dog mest af alt om at ”fylde rygsækken op” med gode ting, så du i sammenspil med andre får de bedst mulige betingelser for at lykkes med dit stop. Det handler også om, at du skal føle dig motiveret og have lyst til at sige farvel til nikotinen. Dette er et emne, der kommer i spil flere gange under et kursus.

Du er altid velkommen

For nogen er vejen mod nikotinstoppet brolagt med både sejrer og nederlag. Og det er ingen skam. Du er altid velkommen til at deltage igen, så længe du er motiveret for at stoppe. Husk på, at dine mange erfaringer fra tidligere stop er uundværlige ind i dit nye stop. Du skal nok nå dertil!

I perioder har du også mulighed for at deltage på et hold, der foregår i naturen. Der kan også være hold, hvor en gåtur eller anden let træning er en del af mødegangen.

Du kan høre mere om holdene og lave en aftale om dit forløb ved at sende en sms med KVIT til 1910. Du vil herefter blive kontaktet af en rådgiver, og I vil sammen lave en aftale om dit nikotin- og rygestopkursus.