Hvem skal udvikle Flodlejet? Konkurrencen er i gang

Randers Kommune, Flodbyen Randers P/S og Realdania har sat gang i et udbud for at finde det hold, der skal stå for at tegne og projektere Flodlejet - byens nye centrale plads ved vandet.

"Flodlejet bliver et vartegn i Flodbyen, hvor man vil opleve byens møde med vandet og naturen. Samtidig vil området bidrage til at beskytte Randers by mod stormflod, og vi er nu nået dertil, at vi skal finde ud af, hvad Flodlejet helt præcist skal indeholde og, hvordan det skal se ud. Det er et utroligt vigtigt projekt for byens udvikling, og jeg håber, at vi får fundet et særdeles kompetent hold med et ambitiøst koncept for Flodlejet, som vi i fællesskab kan realisere," siger Torben Hansen, der er borgmester i Randers Kommune.

Processen med at finde det helt rigtige hold af rådgivere starter med en prækvalifikation, hvor alle hold af arkitekter og ingeniører kan anmode om at komme i betragtning til opgaven. Det er muligt indtil den 29. oktober kl. 10.00.

Herefter vil fem hold på baggrund af deres erfaring med lignende opgaver blive udvalgt til at lave et forslag til et koncept for Flodlejet. Og til sidst vælger en dommerkomite det bedst egnede hold ud fra en samlet vurdering. I vurderingen vægter konceptet for Flodlejet 50 %, prisen vægter 30 % og den tilbudte organisation vægter 20 %. Dommerkomiteen består af fire byrådsmedlemmer, to fagdommere, en repræsentant for Flodbyen Randers P/S og en repræsentant for Realdania.

Vinder bliver kåret til februar

Det vindende hold udvælges i slutningen af februar 2025. Til den tid vil både det vindende forslag og de øvrige forslag blive offentliggjort, så det bliver muligt for alle at se, hvad dommerkomiteen har valgt imellem. Der vil også blive mulighed for at komme med kommentarer og inputs til det vindende forslag, som kan blive taget i betragtning, når ideerne skal kvalificeres yderligere i de efterfølgende faser.

Flodlejet kommer til at ligge på Bolværksgrunden mellem Havnegade, Randers Bro, havnebassinet og streetfood-bygningen. En del af arealet er kommunalt og udvikles af Randers Kommune og Realdania fællesskab. Den centrale del af Bolværksgrunden ejes af Flodbyen Randers P/S, som udvikler den del af arealet. Her skal der blandt andet etableres en større bebyggelse, som forventes at have offentlige og udadrettede funktioner i stueetagen.

Anlægsprojektet på det kommunale areal har et samlet budget på 70 millioner kroner, hvor Randers Kommune og Realdania bidrager med 35 millioner kroner hver.

-- FAKTA --

Flodlejet bliver et vigtigt bindeled mellem bylivet i midtbyen og de nye byrum langs vandkanten i Flodbyens etape 1. Med en placering på Bolværksgrunden skal området være et trækplaster, der inviterer til aktiviteter og ophold på land og på vand. Samtidig skal Flodlejet bidrage til at beskytte Randers by mod oversvømmelse.

Flodlejet kommer til at strække sig mellem Havnegade, havnebassinet, Randers Bro og streetfood-bygningen, som bevares, mens Havnekontoret bliver revet ned for at give plads til nyt i form af den bygning, som får offentlige og udadrettede funktioner i stueetagen.

Udbuddet om Flodlejet er indledt med en prækvalifikation, hvor tværfaglige hold af arkitekter og ingeniørrådgivere har mulighed for at byde ind på opgaven om at tegne og projektere Flodlejet. De fem bedst kvalificerede hold går videre og skal udfærdige et forslag til koncept for Flodlejet. Vinderholdets koncept bliver grundlaget for det videre arbejde med at realisere Flodlejet. Hvem der vinder udbuddet, bliver kåret af en dommerkomite til februar 2025.

I dommerkomiteen sidder: Torben Hansen (borgmester), Frank Nørgaard (formand for miljø- og teknikudvalget), Claus Berggren (formand for Erhvervs- og Planudvalget, Daniel Madié (formand for bæredygtighedsudvalget), Projektchef Mikkel Henriques som repræsentant for Realdania, Peter Frost-Møller som repræsentant for Flodbyen Randers P/S, arkitekt MAA Tom Nielsen som fagdommer, arkitekt MAA Lisbeth Westergaard som fagdommer.

Seneste nyheder