Karriereskift: Jobsøgende går sosuvejen
Et job præget af stærk faglighed omkring omsorg og pleje - med stor jobsikkerhed. Det er hvad en sosukarriere byder på, og det lokker flere jobsøgende til at skifte karrierevej.
17 tidligere ledige er netop startet på en sosu-uddannelse på Randers Social- og Sundhedsskole. De har alle tidligere arbejdet i en anden branche, men har nu fået øjnene op for en karriere inden for social- og sundhedsfaget.
En af dem er Betina Kjærsgaard Larsen på 45 år. Hun har arbejdet i finanssektoren i 15 år og har siden været selvstændig i 5 år. Nu har hun valgt en ny karrierevej.
"Jeg har altid haft det godt med at være sammen med mennesker, og jeg kan mærke, at det driver mig at få nye faglige kompetencer til at yde omsorg for nogle mennesker, som har brug for det," siger Betina Kjærsgaard Larsen.
Hun uddanner sig nu som sosu-assistent.
"I min praktik har jeg sat pris på, at der har været tid til at vise omsorg og tage en snak med borgerne, hvis der var noget, der trykkede dem. Jeg kan mærke, at den personlige kontakt og at jeg kan afprøve mine faglige kompetencer i praksis virkelig giver mig noget," siger Betina Kjærsgaard Larsen.
Hun håber, at hun med de mange døre, som assistentuddannelsen åbner, kan læse videre til sygeplejerske og på sigt få arbejde på et plejecenter eller hospitalsvæsenet.
Elevløn under uddannelsen
De 17 nye sosustuderende har været en del af Randers Kommunes projekt ved navn Før-sosu, hvor jobsøgende får muligheden for at prøve kræfter med sosufaget på et introforløb og derefter tage uddannelsen, hvis det er noget for dem. Deltagerne modtager dagpenge under kursusdelen og elevløn under uddannelsen.
Ellen Petersen, formand for Randers Kommunes omsorgsudvalg, ser positivt på projektet.
"Jeg er glad for, vi med det her projekt peger flere i retning af en karriere inden for sosufaget. Det er et enormt vigtigt erhverv, som vi som samfund er afhængig af, at flere får øjnene op for. Derfor er det stærkt, at flere vælger at skifte karriere og kan se den store værdi, som ligger i det her fag," siger Ellen Petersen.
114 karriereskift til sosuområdet
Før-sosu-projektet startede i september 2019, efter det blev vedtaget i Randers Byråd. Siden er 114 tidligere ledige startet på en sosuuddannelse på sosu-skolen i Randers.
De flotte tal glæder Bo Vestergaard og resten af Randers Kommunes beskæftigelsesudvalg.
"Vi har brug for, at flere vælger at tage job inden for sosubranchen nu og i fremtiden. Derfor er det rigtigt tilfredsstillende, at projektet peger så mange folk, som har været jobsøgende i brancher med mindre gode beskæftigelsesmuligheder, i retning af en branche med så stor jobsikkerhed," siger Bo Vestergaard, formand for Beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune.
Projektet er finansieret med 700.000 kr. fra Randers Kommunes budgetaftale 2022/25.
Fakta om Før-sosu-forløbet
Før-sosu-forløbet er for ledige over 25 år, som vil prøve kræfter med sosufaget og eventuelt efteruddanne sig.
Forløbet består af to skoleperioder på Randers Social- og Sundhedsskole i cirka 30 dage afbrudt halvvejs af en praktikperiode på cirka 20 dage på et af kommunens plejecentre.
Under kursus modtager deltageren dagpenge, og under uddannelsen får de elevløn. De er samtidigt sikret en praktikplads på en af kommunens plejecentre.