Kvashegnet er en succes - De lokale sparer turen til genbrugspladsen

Et fælles kvashegn i Ålum har gjort det nemt for haveejerne at komme af med grenaffaldet. Modtagelsen har været så god, at hegnet nu udvides.

"Der er jo faktisk ikke rigtig plads til mere nu," konstaterer Ghita Tougaard, formand for Ålum og omegns beboerforening tilfreds.

Hun er en af de borgere, som efter etableringen af et kvashegn i foråret har fået nemmere ved at komme af med grene og hækaffald fra haven. Hegnet er etableret på et grønt areal ved Nørreå, som er ejet af Vandmiljø Randers. Her arbejder byens borgere  på at gøre stedet til byens grønne mødested. I området ved åen er der i forvejen etableret shelters, bålplads, toiletfaciliteter og borde-bænkesæt.

"De lokale haveejere har virkelig taget idéen til sig, og jeg har endnu ikke hørt en eneste negativ kommentar. Det er jo dejligt at kunne spare en tur på genbrugspladsen og samtidig gøre noget godt for dyrelivet på vores grønne område," siger Ghita Tougaard.

Succesen har været så stor, at hegnet inden for de næste uger bliver udvidet med nye stolper, så det er klar til næste havesæson.

Godt for både beboerne og biodiversiteten

Den gode modtagelse glæder Anne Hjortshøj, formand for Landdistriktsudvalget:

"Det er virkelig dejligt at opleve, hvor godt borgerne i Ålum har taget mod initiativet. Kvashegnet er jo et godt eksempel på, hvordan vi som kommune kan understøtte udviklingen af landsbyerne med tiltag, som samtidig gavner biodiversiteten."

Hun håber, at endnu flere får lyst til at etablere kvashegn, enten i egen have eller som her, på et fællesareal. Udover at det sparer en masse køreture, bliver hegnet også hurtigt hjem for insekter og andre smådyr, som trives i grenene.

Flere kan komme på tegnebrættet

Kvashegnet er etableret som led i Randers Kommunes indsats for at fremme biodiversiteten og grønne tiltag i landsbyerne. Ålum er udvalgt til pilotprojektet, da der i forvejen var et ønske hos indbyggerne om en grønnere landsby. Samtidig er det også en af de landsbyer, hvorfra der er langt til nærmeste genbrugsplads.

På baggrund af de gode erfaringer afsøger Natur og Miljø i øjeblikket muligheden for at etablere lignende kvashegn rundt om i kommunen.

"Vi vil selvfølgelig altid gerne i dialog om mulige placeringer, hvis der for eksempel er foreninger, som kan se sig selv i et lignende projekt," fortæller Tommy Schøler-Troelsen, Skov- og landskabsingeniør i Randers Kommune