Lånemulighed kan være en mellemfinansiering af afværgeindsatsen

Regeringen har netop meddelt, at Randers Kommune får mulighed for at låne op til 375 mio. kr. til afværgeindsatsen ved Nordic Waste. Samtidig skal en ekspertgruppe se nærmere på miljøskadereglernes indretning, ligesom en undersøgelse vil blive sat i gang. Her er reaktion fra Randers Kommune.

"Jeg betragter muligheden for at låne op til 375 mio. kr. som en mellemfinansiering. Vi står i en situation, hvor vi som kommune ender med at løbe tør for likviditet til at betale for alle for de opgaver, som skal løftes for at afværge miljøkatastrofen ved Nordic Waste. Lånemuligheden hjælper os med at undgå en akut situation med pengenød og kan finansiere perioden frem til, at vi sammen med staten og Kammeradvokaten kan stille forureneren til ansvar." siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune og fortsætter:
"For det er i sidste ende forureneren eller skadevolder, som skal betale. Det er hverken rimeligt eller rigtigt, hvis borgerne i Randers Kommune ender med at skulle betale regningen, men for nu vil vi gå i dialog med Indenrigs- og Finansministeriet om de nærmere vilkår for lånet," siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Beløbet på 375 mio. kr. udgøres af de lidt over 120 mio. kr. Randers Kommune i første periode af afværgeindsatsen brugte og de ca. 250 mio. kr. som kommunen forventer at bruge på at færdiggøre afværgeindsatsen fremadrettet.

"Sideløbende vil vi gerne i dialog med Transportministeriet og transportministeren om infrastrukturprojekter i kommunen - herunder en reetablering af Gl. Århusvej. Det er vi nødt til at få set på snarest," siger Torben Hansen.

Ekspertgruppe ser på miljøskadereglernes indretning

Som led i regeringens udmelding vedrørende skadesituationen ved Nordic Waste jordskredet vil der også blive nedsat en ekspertgruppe til at se nærmere på miljøskadereglernes indretning, ligesom der vil blive sat en undersøgelse i gang af, hvad der er sket.
"Det er godt, at der bliver set på lovgivningen. Det er simpelthen påkrævet. Det er netop lovens udformning, som er årsag til, at vi som kommune står tilbage med både håndtering af afværgeindsatsen og økonomisk skal lægge ud," siger Torben Hansen.

Undersøgelse på vej

"Det er fint med sådan en undersøgelse," siger Torben Hansen.