
Ny kunstudstilling på GAIA: Fortællende og farverige malerier
Fra den 3. maj 2025 udstiller kokke-ikonet, Erwin Lauterbach, sine værker på GAIA Museum Randers sammen med Maria Sloth Sørensen og Jes Brinch.
Til maj kommer kendiskokken, Erwin Lauterbach, til Randers for at udfolde sit talent som kunstmaler, hvor han denne gang udstiller sammen med to lokale kunstnerne fra GAIA Akademi, Maria Sloth Sørensen og Jes Brinch. Maria Sloth Sørensen har været med siden GAIA Akademi blev oprettet i 2012. Visuelt byder udstillingen på overraskende, smukke, grimme, sjove, alvorlige, kontrastfyldte, abstrakte, konkrete og fantasifulde værker og emner, der bevæger sig frit og uhæmmet mellem naivisme, surrealisme og outsiderkunst.
Erwin Lauterbach er en af Danmarks mest anerkendte kokke og en sand pioner inden for den danske gastronomi. Med en karriere, der spænder over flere årtier, har han sat sit tydelige aftryk på den kulinariske scene i Danmark. Lauterbach har altid haft en passion og har sågar også tidligere været udstillet i blandt andet den københavnske kunsthal Charlottenborg.
Inspiration hentet i Randers
Erwin Lauterbach var senest på besøg hos GAIA Museum og Akademi i 2023, da han udstillede sine malerier i udstillingen ”kunsten at kopiere” samtidig med, at han også var bag kulisserne i Café GAIA Papayas køkken. Dette var en succes, der var værd at gentage. Lauterbach har denne gang ladet sig inspirere af de mange skulpturer og udsmykninger i Randers som, han mener, er kendetegnende for byen og den fortælling om menneskerne i byen. Lauterbach medbringer 2 malerier, inspireret af Randers’ skulpturer samt den kendte lokale kunstner Sven Dalsgaard:
”Randers ligner ikke andre byer. Jeg ser en fortælling om menneskerne i byen, når jeg ser på de bygninger og skulpturer man kan se i Randers. Jeg får et indtryk af, at Randers gerne vil være storslået. Det kan heller ikke undgå at rive lidt i én, når man ser Erik Frandsens skulptur Bar Roma, eller en af de mange Sven Dalsgaard værker,” fortæller Erwin Lauterbach.
I de 15-16 værker som Lauterbach udstiller på GAIA Museum og Akademi, fremgår emner såsom religion, den aktuelle verden samt Lauterbachs egne inspirationer. Han har yderligere ladet sig inspirere af hans egen tankegang.
”Når jeg går, så går det”, siger han. Man kan således, i næsten alle Lauterbachs værker, spotte en mand, der bevæger sig rundt.
Oplev de to markante og lokale outsider-kunstnere
Maria Sloth Sørensen er kunstmaler og har været på GAIA Akademi siden 2012, hvor hun har udviklet en personlig stil og udtryksmåde, der er kendetegnet ved kraftige streger og klare farver. Maria tackler gerne alvorlige temaer og aktuelle begivenheder i sine værker. Maria var også med til Danmarksindsamlingen i 2023, hvor hun donerede alle indtægter fra salget af sit kunstværk ”De 17 verdensmål-kunstværk”
Jes Brinch er selvlært kunstner og har arbejdet som kunstner på Gaia Akademi fra 2015 indtil han gik på pension. Hans foretrukne kunstneriske disciplin er akrylmaleri, og han er, blandt andet, inspireret af malere som Matisse og Van Gogh.
”Man ser billeder med æstetiske sammensætninger af former, farver og ikke mindst motiver, der er fulde af liv og fortællinger. Der er sans for både detaljer og kompositionens helhed. Alle tre kunstnere er meget forskellige, men der er alligevel nogle fælles træk,” siger Anna Noe Bovin, Museumsleder for GAIA Museum.
Der er fernisering på kunstudstillingen lørdag den 3. maj kl. 13.30-15.00 og kan opleves på GAIA Museum frem til 16. august. Inden kunstudstillingen går Lauterbach i køkkenet sammen med GAIAs køkkenteam for at sammensætte en ferniseringsfrokost.
Frokosten skal bestilles på forhånd, da der er et begrænset antal pladser, men alle er velkomne til udstillingens åbning kl. 13.30.
Om GAIA:
GAIA Museum Outsider Art blev grundlagt i Randers i 2002. Det er et særligt museum med fokus på outsiderkunsten, også kaldet Art Brut.
Kunsten på GAIA Museum er ofte skabt af mennesker med fysiske, psykiske eller sociale handicap. Men mest af alt afspejler den Roger Cardinals beskrivelse: ”Outsiderkunsten er et produkt af et autentisk skabelsesinstinkt. Den er fri for bevidst kunstfærdighed og har intet at gøre med akademiske standarder, men alt at gøre med lidenskab og lunefulde påfund”.
I dag består GAIA Museum udover kunsten af en række arbejdende værksteder: GAIA Design, GAIA Grafisk, Rammeværksted, Kreativt værksted, Butik og Café GAIA Papaya. Medarbejderne på disse værksteder er mennesker med handicap, som arbejder i beskyttet beskæftigelse eller deltager i aktivitets- og samværstilbud. Der er en tæt sammenhæng med GAIA Akademi, der siden 2012 har været et kunstatelier samt en STU-uddannelse med både kunstneriske og praktiske linjer.
Menu til fernisering
(med forbehold for ændringer)
- Kold suppe med udgangspunkt i asparges
- Kartoffel-Stroganoff med touch af røget makrel
- Couscous med cashewnødder, citrongræs og grønt på let spicy marineret spidskål
- Varm let syrlig løgtærte med estragon og crudite af broccoli i løvstikke-mayo
- Let frossen fragilité med bagte rabarber