Nye biler ruller ud i hjemmeplejen – og flere er elbiler

Langt flere ansatte i hjemmeplejen vil fremover kunne køre grønt. Med en ny leasingaftale på 151 biler øges antallet af elbiler nemlig markant, og torsdag morgen blev nøglerne officielt overdraget til Randers Kommune.

I løbet af torsdag og fredag triller 53 Volvo EX30 og 98 Renault Captur ud på Aarhusvej med kurs mod plejecentre i hele kommunen. De nye biler afløser de nuværende biler i Randers Kommunes hjemmepleje. Med den nye leasingaftale øges antallet af elbiler i hjemmeplejen fra 10 til 53, hvilket er en vigtig brik i den grønne omstilling i kommunen.

Den store andel af elbiler er i tråd med kommunens klimaplan, og jeg forventer, at vi ved næste udbud får endnu flere. En udvikling, som også er godt hjulpet på vej af yderligere udbredelse af ladestandere, og bilernes rækkevidde. Udover elbiler, anvender kommunen i øget grad elcykler, som antalsmæssigt nu er oppe på knap 200 stk.,” fortæller Ellen Petersen, formand for Omsorgsudvalget

Hun fik torsdag morgen overrakt nøglerne til den nye flåde af biler hos Pedersen & Nielsen A/S, som vandt udbuddet. Bilerne bliver i løbet af torsdag og fredag løbende afhentet af plejepersonalet, der samtidig afleverer de nuværende biler, der har seks år på bagen.

Fokus på sikkerhed og ergonomi

Udover fokus på klimabelastning er bilerne valgt ud fra evalueringskriterierne: pris, ergonomi og funktionalitet. Ergonomi, herunder ind- og udstigning, er vurderet med udgangspunkt fra vejledning omkring tjenestebiler i hjemmeplejen.

Inden udleveringen har 35 bilansvarlige og repræsentanter fra hjemme - og sygeplejedistrikterne fået en grundig instruktion og prøveture, og bilerne er blevet introduceret ude i distrikterne.

Ekstra sikkerhed i bilerne

I forbindelse med det offentlige udbud har Randers Kommune været i dialog med andre kommuner, hvor man har gode erfaringer med at øge sikkerheden for de ansatte i bilerne og nedbringe antallet af ulykker. Alle de nye biler er således blevet udstyret med sikkerhedsbolte i fælgene og vildtfløjte, som, med udsendelse af lyd, mindsker risikoen for påkørsler af vildt ved aften- og nattekørsel.