Oplev efterårets farver og kunst i Naturparken

Efterårsferien byder på gode natur- og kunstoplevelser for hele familien i Naturpark Randers Fjord.

Dagene er blevet kortere og vejret køligere, men udenfor indbyder naturen stadigvæk til masser af gode oplevelser og hyggelige stunder i den friske efterårsluft.

"Efterårsferien er jo et oplagt tidspunkt til at tage hele familien med ud og opleve den fantastiske natur i Naturpark Randers Fjord. Netop nu er landskabet klædt i de smukkeste efterårsfarver, så det er bare på med de gode sko og afsted," siger Søren Brøndum Christensen, projektleder i Naturpark Randers Fjord.

En kunstoplevelse midt i naturen
På Sporet ved Hulen, der går gennem det fine istidslandskab mellem Lindbjerg og Linde, kan man netop nu opleve kunstprojektet "Til Låns". Navnet refererer til det indianske ordsprog: "Vi arver ikke jorden af vores forfædre, vi låner den af vores børn" og består af håndskrevne manilamærker, hvorpå lokale børn og voksne har skrevet deres tanker om naturen. Bag projektet står kunstner Vibeke Nørgaard Rønsbo.

Sporet er for nylig blevet forlænget og opgraderet med ny skiltning, så det nu er muligt at starte og slutte turen ved Gallemosen. Her gjorde man i 1887 et spektakulært fund fra den tidlige bronzealder i form af bronzeøkser og rigt vognudstyr, som dengang blev ofret i mosen.

Turen er tre kilometer lang. I hver ende af ruten finder man en folder, som guider til området og naturen.

Spot fugle højt til vejrs
På begge sider af Randers Fjord kan man komme højt til vejrs i fugletårne. Herfra kan man på nært hold nyde både udsigten og opleve det rige fugleliv ved fjorden. Et af fugletårnene finder man ved Øster Tørslev. Herfra kan man være heldig at spotte flere sjældne fuglearter. Et besøg i Fugletårnet kan oplagt kombineres med en gåtur på "Sporet ved Øster Tørslev", en fire kilometer lang vandrerute, hvor man kan komme helt tæt på fjorden.

"Det her er et af de steder, hvor man virkelig kan komme tæt på de store skibe, der dagligt kommer sejlende på den smalle fjord til- og fra Randers," siger Søren Brøndum Christensen.

Mærk historiens vingesus ved Støvringgård
I landskabet lige syd for Mellerup ligger det idylliske Støvringgård Kloster. Herfra kan man begive sig ud på "Sporet ved Støvringgård". På turen kommer man blandt andet forbi klosterets gamle kirkegård, hvor folk med tilknytning til klosteret gennem tiden er blevet begravet.

I Østrup kan man se de fredede rester af et middelalderligt voldsted bestående af en borgbanke med en ruin og en delvist bevaret voldgrav. Stedet kendes fra skriftlige kilder i 1100-tallet og har formentlig eksisteret frem til slutningen af 1500-tallet. Ved Støvringgård er der mulighed for at nyde sin madpakke ved Smedekøllen- en lille bindingsværksbygning, som i dag rummer en mindre udstilling om Støvringgård.

Du kan læse mere og finde inspiration til flere ture i hele Randers Kommune på randers.dk/naturture