Østeuropæiske dagpengemodtagere vender tilbage til arbejdsmarkedet med ny indsats

Det summer af aktivitet på Sprogcenter Randers, hvor 45 ivrige jobsøgende fra Rumænien, Polen og Litauen er godt i gang med et intensivt 16-ugers kursus. Jobcenter Randers har iværksat indsatsen for at hjælpe ledige østeuropæere tilbage på arbejdsmarkedet. Flere deltagere har allerede fået fast arbejde, deltidsstillinger, praktikpladser og midlertidige jobs.

"Fra politisk side er vi overbeviste om effekten af at investere i beskæftigelsesområdet. Det er svært at komme ind på det danske arbejdsmarked, hvis man ikke kan sproget så godt, og derfor er denne indsats særlig værdifuld, når sprog og beskæftigelse går op i en højere enhed," siger formand for kommunens Beskæftigelsesudvalg, Bo Vestergaard, og tilføjer:

"Vi har hørt fra underviserne, at der er en helt særlig energi og gejst på kurset, der giver deltagerne motivation til at finde et arbejde. Mange er allerede kommet videre i job og praktik."

Kurset, som afholdes tre gange om ugen på Sprogcenter Randers, byder på intensiv hjælp til jobsøgning, praktik og netværksdannelse samt vejledning i a-kasseregler. Deltagerne får også undervisning i dansk og andre vigtige fag som IT, matematik og engelsk. Alt sammen for at øge deres chancer for at få et job.

Bedre CV og ansøgninger

En af deltagerne på kurset er 35-årige Stefan Ionut Razvan fra Rumænien, som bor i det centrale Randers med sin kone Alexandra og søn Mathias. Stefan har nydt godt af kurset og roser underviserne Jette Christensen og Henrik Bach Nielsen for deres dedikation.

"På kurset læser vi jobannoncer og vores ansøgninger igennem sammen, og Jette og Henrik hjælper alle med at få et godt CV og lave gode ansøgninger. Mit CV bliver bedre, og jeg bliver klogere på, hvordan man laver en rigtig ansøgning. Og flere af dem, jeg er på kursus med, har fået job eller er kommet i praktik," siger Stefan Ionut Razvan.

Stefan har taget store skridt siden sin ankomst til Danmark for tre år siden. Han taler flydende dansk og afsluttede sine eksamener på Sprogcenter Randers med tre flotte 10-taller tilbage i december.

"Jeg ville gerne lære dansk, for det gør det nemmere at søge jobs, ringe til lægen og tale med banken," forklarer Stefan Ionut Razvan.

I sin tid i Danmark har Stefan prøvet kræfter med flere forskellige brancher, blandt andet anlægsarbejde, rengøring, tjener, lagerarbejde, og han har taget truck-bevis. Så nu søger han job som lagermedarbejder.

"Jeg er altid åben over for at prøve at arbejde med nye ting og prøve nye brancher. Jeg håber på at få job som lagermedarbejder eller tage flere kurser eller en voksenuddannelse," siger Stefan Ionut Razvan.

Stærkere netværk

På kurset har Stefan også lært de 10 andre rumænske deltagere at kende, som er i samme båd som ham, nemlig at de søger job.

"Vi bliver venner på kurset, vi deler jobopslag med hinanden og vi taler med hinanden om stillinger i forskellige brancher. Jeg møder nye mennesker, som alle leder efter job, og jeg får udvidet mit netværk. Og det giver os alle bedre mulighed for at få job og praktikker," forklarer Stefan Ionut Razvan.

For at hjælpe sine nye medkursister tager Stefan billeder af de jobannoncer, han falder over, og sender dem til de andre fra kurset. Han har endda hjulpet andre med at finde job ved at dele de jobannoncer, han støder på.

"Jeg mødte en kvinde i supermarkedet, som takkede mig for at have sendt hende en jobannonce, som betød, at hun fik et job. Og flere andre har takket mig for, at de er kommet til jobsamtale," fortæller Stefan Ionut Razvan.

Måske en fast indsats

Karina Rask, centerleder i Jobcenter Randers hvor indsatsen er forankret, følger resultaterne tæt:

"Vi er stolte af, at et visionært byråd viste os tillid med deres investering. Med denne indsats får de jobsøgende værktøjer til at stå stærkere i forhold til arbejdsmarkedet - sprog, jobsøgningsstrategier og generel viden om samfundet. Vi understøtter deres jobrejse og peger dem særligt i retning af de brancher, som de tidligere har arbejdet i, så de kan trække på deres faglige kompetencer og praktiske erfaring," siger Karina Rask og fortsætter:

"Vi udvikler samtidig en særlig metode, som vi håber på kan skaleres til andre områder også."

Indsatsen er en del af en politisk prioritering af en særlig indsats på arbejdsmarkedsområdet, som blev vedtaget i byrådet i forbindelse med godkendelsen af budget 2024-2027 sidste år.

Seneste nyheder

Nyheder