Permanent anlæg til rensning af vand etableres ved Nordic Waste
Randers Byråd har på mandagens byrådsmøde truffet beslutning om at etablere et permanent renseanlæg ved de tidligere Nordic Waste-arealer. Den nye løsning skal sikre, at overfladevand fra området renses, så det bliver muligt at lede vandet ud i Alling Å.
”Jeg er rigtig glad for, at vi med denne løsning bliver i stand til permanent at håndtere overfladevandet fra området på en både mere bæredygtig og økonomisk mere fordelagtig måde og samtidig beskytte både Alling Å og Randers Fjord mod eventuelle påvirkninger,” siger kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.
I øjeblikket opsamles overfladevandet, altså regnvand der falder over jordskredsområdet, i store midlertidige bassiner. Derefter bliver vandet renset i et mobilt renseanlæg og fragtes så til det centrale rensningsanlæg hos Vandmiljø Randers. Med det nye anlæg bliver det muligt at håndtere vandet direkte på området, rense det i et lokalt renseanlæg og derefter udlede vandet til Alling Å. Dermed bliver det også undgået, at vand skal transporteres væk fra området for at blive renset.
Moderne teknologi sikrer krav til vandkvalitet.
Anlægget bliver en avanceret facilitet, der anvender to moderne teknologier til at rense – eller filtrere vandet. Det drejer sig om nanofiltrering og omvendt osmose. De to teknologier gør det muligt at fjerne uønskede stoffer fra vandet og dermed opfylde strenge krav til vandkvalitet.
Samtidig er der opbygget et voldanlæg rundt om jordskredsområdet, som vil sikre, at overfladevand bliver på grunden. Inde på grunden er terrænet nu blevet tilpasset, så vandet løber til et stort bassin. Herfra pumpes det videre til renseanlægget, hvor rensningen finder sted.
Den permanente løsning er baseret på omfattende natur- og miljøvurderinger, som er blevet udarbejdet med ekstern rådgivning. Undersøgelserne er foretaget af rådgivningsvirksomheden Cowi, og det er dokumenteret, at denne løsning er teknisk og miljømæssigt robust.
Forventningen er, at anlægget vil være klar til brug i første kvartal af 2025.
Afstemningsresultat
Sagen blev enstemmigt vedtaget.