Randers: Ingen bekymrende fund i have-afgrøder tæt ved Nordic Waste

Fødevarestyrelsen har netop orienteret Randers Kommune om, at analyserne af prøver fra private haver ved Ølst nu er afsluttet. Og konklusionen er, at der ikke er nogle bekymrende fund i afgrøderne.

”Det er jeg rigtig glad for at høre. Det har været en kilde til bekymring hos naboerne til Nordic Waste i Ølst, og det er en lettelse at høre, at analysen af afgrøderne i haverne viser, at der ikke er grund til den bekymring, ” siger Torben Hansen, borgmester i Randers Kommune.

Prøverne kommer fra fem forskellige haver og er på Fødevarestyrelsens anbefaling udvalgt ud fra, hvor der kunne være risiko for, at haver blev ramt af afstrømmet overfladevand fra Nordic Waste eller fra haver ramt af mulig luftbåren forurening - enten spredt med vinden eller ved at lastbiler med læs af mikrofiller og jord er kørt forbi. Da der ikke har været risiko for, at haver er blevet ramt af afstrømmet overfladevand fra Nordic Waste er der alene søgt haver, hvor afgrøder kunne blive ramt af eventuel luftbåren forurening eller fra lastbiler. Udvælgelsen er sket i tæt samarbejde mellem en dialoggruppe med repræsentanter fra Ølst og Randers Kommune.

Der blev udtaget prøver fra fem private haver af kartofler (analyseret både ubehandlet og skrællede), - grønne asparges og hovedsalat. Fødevarestyrelsen har analyseret prøverne for metaller, PAH (polocykliske aromatiske hydrocarboner) og PFAS.

Der er ikke fundet målbart indhold af PAH eller PFAS. Der er undersøgt for bly, cadmium, kviksølv, kobber, uorganisk arsen, krom, zink, selen, nikkel og total-arsen. Der er generelt ikke fundet bekymrende indhold i nogle af prøverne.  For krom blev der fundet højere indhold i salat end forventet. Indholdet vurderes af Fødevarestyrelsen ikke at være sundhedsmæssigt problematisk.

Fødevarestyrelsen skriver: Alt i alt kan det altså konkluderes, at der ikke er nogle bekymrende fund i de pågældende afgrøder.

Se Fødevarestyrelsens analyseresultat her.