Randers styrker læselysten med nyt projekt for skoleelever
Randers Kommune og Randers Bibliotek går sammen om at styrke læselysten hos skoleelever med projektet Læselab.
Randers Kommune har modtaget tilsagn fra Slots- og Kulturstyrelsen om 470.000 kroner i støtte til projektet ”Læselab – ord, fantasi og fællesskab”. Projektet er et samarbejde mellem Randers Bibliotek og kommunens skoler og skal gennem analoge midler og kreative aktiviteter skabe større læseglæde blandt elever i 3., 5. og 8. klasse.
Et unikt samarbejde
Projektet er en del af en landsdækkende indsats, hvor 67 kommuner deler 22,8 millioner kroner, der skal styrke samarbejdet mellem skoler og biblioteker. Randers Bibliotek og kommunens skoler vil med Læselab bringe eleverne tættere på litteraturen bl.a. gennem læsekasser fyldt med spændende bøger, der roterer mellem skolerne. Eleverne inddrages aktivt i udvælgelsen af bøgerne via et børnepanel, og læsningen kombineres med kreative, praksisnære aktiviteter som f.eks. stopmotion-film og fysiske projekter.
Fokus på fællesskab og kreativitet
"Læselyst er nøglen til både personlig og faglig udvikling. Med Læselab fokuserer vi på at gøre læsning til en fælles oplevelse, hvor eleverne ikke bare læser bøger, men også arbejder kreativt med deres indhold," siger Lone Føgh Westphall, bibliotekschef på Randers Bibliotek. Projektet afsluttes med en stor læsefestival i juni 2026, hvor elevernes produkter udstilles og skaber inspiration på tværs af skolerne.
Litteratur som en del af hverdagen
Målet med projektet er at flytte fokus fra individuel læsning til læsefællesskaber, der styrker elevernes motivation og evne til at relatere litteraturen til deres egen hverdag. Projektet forventes at nå ud til omkring 2200 elever i det første år og lægge fundamentet for et varigt samarbejde mellem skoler og biblioteket.