Stierne i Spentrup bliver for alle lette trafikanter

Fra udgangen af september er der ikke længere forbud mod at køre på knallert på stier i Spentrup. Det betyder, at alle lette trafikanter skal deles om stierne foreløbigt som et 1-årigt forsøg.

I en årrække har der været knallertforbud på nogle stier i Spentrup, men nu bliver forbuddet ophævet. Dermed skal alle lette trafikanter deles om stierne uanset om man går, cykler, kører på knallert, løbehjul eller lignede.

Ophævelsen af knallertforbuddet sker på baggrund af en analyse af trafikken i Spentrup, der blev gennemført i 2022 og, hvor byrådet efterfølgende besluttede, at forbuddet skulle ophæves som et 1-årigt forsøg.

"Det er vigtigt, at alle trygt kan færdes i trafikken og i Spentrup betyder forbuddet, at knallerter må ud på veje, hvor der kører biler og lastbiler. Samtidig er der i de seneste år kommet flere forskellige lette elkøretøjer, der kører med stort set samme hastighed som knallerter, og det gør det vanskeligt at lave en opdeling af, hvem der må køre på stierne og hvem der ikke må. Nu får alle lette trafikanter lov til at færdes på stierne i første omgang som et forsøg, der evalueres efter 1 år," siger Frank Nørgaard, der er formand for miljø- og teknikudvalget.

Kampagne opfordrer til at tage hensyn

Randers Kommune har været i dialog med Østjyllands Politi, der bakker op om ophævelsen af forbuddet. Desuden har Randers Kommune søsat en kampagne på stierne i Spentrup. Her er der opsat skilte, der minder om, at stien er delt og opfordrer til, at man tager hensyn til hinanden.

"Jeg tror alle har prøvet at blive overhalet af en hurtigt kørende knallert, og det kan være utrygt. Men den form for hensynsløs kørsel er allerede ulovlig i færdselsloven. Her står netop, at man skal tage hensyn til hinanden i trafikken, og det gælder uanset om man går, cykler eller kører på knallert. Det er de fleste heldigvis gode til, og så har politiet selvfølgelig fokus på de få, der ikke kan finde ud af det," siger Frank Nørgaard.

Randers Kommune er begyndt at fjerne alle forbudstavler på stierne i Spentrup så knallertforbuddet kan ophæves inden udgangen af september. Og efter et år, når forsøget evalueres, vil resultatet blive præsenteret for politikerne.

Alt efter hvad erfaringerne fra Spentrup viser, kommer politikerne til at tage stilling, om knallertforbuddet fx skal genindføres eller fjernes permanent. Erfaringerne kan også blive brugt som grundlag for eventuelt at fjerne knallertforbud på stier andre steder i Randers Kommune.