
”Vi vil hellere bruge penge på at rejse fremfor på cigaretter”
Johanne Christine Thorup Nielsen og Signe Maj Thorup Nielsen har fået hjælp til at kvitte smøgerne på Randers Kommunes nikotin- og rygestopforløb for unge.
Knap en tredjedel af danske unge mellem 15 – 29 år bruger mindst ét nikotinprodukt. Nikotin er ikke blot sundhedsskadeligt og vanedannende, men det er også dyrt. Og det kan være svært at lægge nikotinen fra sig, når man først er begyndt. Men på Randers Kommunes nikotin- og rygestopforløb for unge er der hjælp at hente.
Det ved tvillingesøstrene Johanne og Signe på 23 år. I august måned tog de nemlig kontakt til Emma Truelsen, stoprådgiver i Randers Kommune, med henblik på at starte på et nikotin- og røgstopforløb for unge på 16 – 25 år.
”Vi havde røget, siden vi var 18 år. Men det er dyrt at ryge på en SU. Og vi var begge begyndt at kunne mærke det på helbredet”, siger Johanne.
”Vi havde selv forsøgt at stoppe mange gange. Motivationen var der virkelig. Men vi havde brug for hjælp og metoder til at komme i mål”, supplerer Signe.
Drømme for fremtiden
Søstrene startede dernæst på et nikotin- og rygestopforløb med 5 andre unge. Her lavede de forskellige øvelser og delte erfaringer med hinanden.
”Det er stærkt, når vi på den måde kan mødes og dele erfaringer. Vi havde nogle rigtig gode samtaler. Og så var det bare rart at se, at vi ikke var alene.”, siger Signe og fortsætter ”Vi kunne se, at de andre havde succes med deres stop – og så ville vi også. Det styrkede vores motivation”.
Stoprådgiver Emma Truelsen fremhæver også netop fællesskabet på holdet som det essentielle: ”De unge kan virkelig bruge hinanden. Mange af dem er det samme sted i livet og drømmer om en nikotinfri fremtid. Og det er altid en fornøjelse at se, hvor reflekterende deltagerne er, og hvor gode de er til at støtte hinanden”.
For søstrene handlede rygestoppet især om at holde fast i deres motivation, som udsprang af drømme for fremtiden.
”Vi ville gerne flytte for os selv i egen bolig. Det skulle vi jo have råd til. Og så elsker vi at rejse! Vi vil hellere bruge penge på at rejse fremfor på cigaretter”, siger Signe.
Det rigtige tidspunkt er nu
”Jeg tror, at mange laver den fejl, at de går og venter på det rette tidspunkt at stoppe. Men man kan ikke planlægge det. Man er nødt til at vise handling i stedet for”, siger Johanne og fortsætter ”Vi røg faktisk stadig det første stykke tid, mens vi gik på kurset. Men pludselig var der gået en dag, hvor vi kun havde røget én cigaret”.
Herfra vidste pigerne, at det ville kræve en fokuseret indsats at lægge cigaretterne på hylden. Så da adfærden pludselig ændrede sig, holdt de fast og abstraherede fra rygetrangen bl.a. ved at gå lange ture og lægge puslespil i timevis. Og det virkede!
I dag er begge piger røgfri og er flyttet i et rækkehus i Stevntrup. Til november rejser de til Spanien for at studere. Og således blev nikotinafhængighed til fortid, og drømme blev til virkelighed.
En nikotinfri ungdom
I august 2024 lancerede Randers Kommune initiativet ”Nikotinfri Ungdom” som et markant skridt i kampen mod børn og unges brug af nikotinprodukter. Indsatsen indebærer bl.a. at skabe nikotinfrie miljøer og udearealer for kommunens unge samt en øget målrettet indsats dér, hvor behovet er størst.
Emma Truelsen håber derfor også, at langt flere vil tage imod Randers Kommunes gratis tilbud henvendt særligt til de unge:
”Rigtig mange unge bruger nikotinprodukter, og det har store konsekvenser for de unges helbred og trivsel. Jeg håber derfor, at langt flere unge i Randers Kommune har lyst til at deltage på vores kurser. Vi tilpasser os altid deltagerne og tager hensyn til, hvad der virker bedst for den enkelte. Vi arbejder sammen mod målet, for de unge fortjener nemlig en ungdom uden nikotinprodukter og med plads til at drømme”.
Læs mere om Randers Kommunes nikotin- og rygestopforløb for unge her: https://www.randers.dk/borger/sundhed-og-sygdom/nikotin-og-rygestop/tilbud-til-boern-og-unge/