Vinderprojekt viser vejen for fremtidens landsbyer

Torsdag blev sløret løftet for vinderen af idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet”.

Bag konkurrencen står Randers Kommune og Arkitektforeningen. Ambitionen med konkurrencen, der tager udgangspunkt i landsbyen Albæk, er, at få nytænkende idéer og løsningsforslag, der kan omdanne og revitalisere landsbyer til at blive bæredygtige og levende samfund.

Helhedsvisionen og værktøjskassen

Vinderprojektet med titlen ”Vandvindingen” er et smukt udviklingsscenarie for Albæk med en stærk rød tråd. Projektet tager afsæt i landskabet; den gamle kystlinje, skrænten, og de gode dyrkningslodder ned mod fjorden.

Havvandsstigninger, klimaforandringer og regnvand påvirker dyrkningsgraden, men giver også mulighed for nye typer af dyrkning i form af dyrkning af vækster i våde jorde, f.eks. tagrør. Fremfor som i dag at bruge stadig flere kræfter på at holde jorden tør til dyrkning af konventionelle afgrøder med stadig mindre udbytte, er det forslagets afsæt at vende den aktuelle udfordring til et nyt startsted. Projektet stopper dræningen, forhøjer diget mod fjorden og udfolder inden for denne ramme scenarier for etablering af et nyt levende landskab.

På landsby- og bygningsniveau peger forslaget på, hvordan vandet fra Albæk Å kan opsamles til brug for vanding og igen nede ved Kirken som gadekær – byens nye mødested. Projektet bidrager desuden med overvejelser om, hvordan flere boformer kan bidrage til at udvikle landsbyen og tiltrække flere kræfter. Og forslaget sætter billeder på, hvordan den enkelte gård, med sine fire hovedbygninger – stuehuset, længerne, laden og gårdspladsen – kan tilpasses og anvendes i god overensstemmelse med både det bygningsmæssige afsæt og nye boformer.

Bag vinderprojektet står et team af erfarne arkitekter og landskabsarkitekter, der er gået sammen på tværs af tegnestuer: Anne Høst (Høst Arkitektur) og Simon Rode MAA (Rode Studio) samt arkitekt MAA Martin Sørensen og Landskabsarkitekt MDL Anna Rämert (r’mark landskab og arkitektur)

Anden præmien går til projektet ”Bricolage”, der i et essay viser et særligt blik for Albæks kvaliteter og samtidig stiller en værktøjskasse til rådighed for, hvordan man kontinuerligt kan transformere landsbyen med målet at skabe et mere sammensat, mangfoldig og frodigt samfund. Både med specifikke eksempler i Albæk og med metoder, der også kan bruges alle steder. Bag projektet står roen.studio v. Thomas Røn, arkitekt, og konsulent Jonas Krabbe Amby, arkitekt MAA.

 

Stort potentiale for landsbyernes kulturarv og udviklingen

Ud over de to vinderprojekter er fire projekter blevet præmieret, og dommerkomiteen ser et stort potentiale i de præmierede forslag for den videre udvikling af livet på landet:


"Det er inspirerende at se den store idérigdom og de mange forskellige vinkler på, hvordan landsbyer som Albæk kan styrkes og revitaliseres. Forslagene udviser stor respekt for stedets historie og giver samtidig spændende bud på fremtidens bæredygtige landsbyliv til inspiration for landdistriktskommuner i hele Danmark," udtaler Anne Hjortshøj, formand for dommerkomiteen og udvalgsformand for Landdistriktsudvalget.

Trine Munk Hartwig, leder af Arkitektforeningen Østjylland og medlem af dommerkomiteen, fremhæver arkitekturens betydning i udviklingen af landdistrikterne:


"Konkurrencen viser, hvordan arkitekter kan spille en central rolle i at skabe bæredygtige og levedygtige landsbyer. Det er vigtigt, at vi ikke kun fokuserer på byerne, men også ser potentialet i de mindre samfund, hvor vi gennem landskabs- og bygningsarkitektoniske greb kan understøtte landsbyernes fællesskaber, kulturarv og udvikling.

Præmierede projekter

Dommerkomiteen har præmieret i alt seks projekter for deres særlige kreative og bæredygtige løsninger. De præmierede projekter er:

  • 1. præmie: "Vandvindingen – landsbyens transformative rejse mod bæredygtighed", der fremhæves for sin helhedsorienterede tilgang til samspillet mellem landsbyens natur, klimaudfordringer og stedsspecifik tilgang til omdannelse af bygningsmassen.
  • 2. præmie: "Bricolage", som anerkendes for sin metodiske tilgang til landsbyens udvikling gennem små, men effektive og anderledes indgreb.

 

Præmierede projekter:

  • "Landskabsby & Landsbyjord", der fokuserer på forbundethed mellem menneske og natur i landsbyen. Af TAJN ARKITEKTER v. Thea Tanggaard Arkitekt, Dennis Christensen, Arkitekt og Rasmus Weitze Pedersen, Landskabsarkitekt MAA 
  • "Mulige scenarier for en usikker fremtid i Albæk og andre kystnære landsbyer", som skaber nye metoder til håndtering af fremtidige klimaforandringer. Af Thing Brandt Landskab, Eva Nordberg, Arkitekt MAA , Stephanie Winther, Emilie Kjeldsen Kjær, Substrata, Rikke Stenbro, Gudrun Krabbe, Arkitekt MAA
  • "Mange (Al)bække små", der foreslår en andelsgård som nyt samlingspunkt for landsbyen. Af Sebastian Henriksen og Majse Nørhald Arkitekter MAA
  • "Landsbyskabet", som introducerer en systematisk tilgang til vurdering af landsbyernes fremtidige potentialer baseret på fem kriterier som placering, kulturhistoriske kvaliteter og fællesskab. Af Marie Betzer, Arkitekt cand.arch. Indehaver Marie Betzer Arkitektur, Julie Bundgaard Jensen, Arkitekt cand.arch. Indehaver Julie Bundgaard Arkitekt, Mette Storgaard Laursen, Arkitekt MAA.

Konkurrencen er støttet af Statens Kunstfond.