Karen er diætist: Jeg er vild med buffet

Det sundhedsfaglige personale på Randers Sundhedscenter bliver af de fleste anset som nogle af de sundeste mennesker i mange mils omkreds. Men nu står fire af dem frem og fortæller om hver deres last - der spænder fra tandplejeren med hang til cola til sundhedskoordinatoren med en svaghed for juleslik - og på næsten magisk vis bliver deres bekendelser tryllet om til en adventskalender om sundhed.

Karen Kim Winther er klinisk diætist og arbejder på Randers Sundhedscenter med borgere, der har brug for hjælp til livsstilsændringer. Selv er hun vild med buffet og tager som regel 1 - 1½ kilo på hver jul.  

Hendes kollega Janne Nellemann har en professionsbachelor i ernæring og sundhed og underviser på livsstilshold. Og så nyder hun gerne god gin og tonic eller to til julefrokosten.

Det sundhedsfaglige personale på Randers Sundhedscenter er altså på dette område som de fleste af os andre - med en svaghed for et eller andet, der ikke er repræsenteret i kostpyramiden. De har dog også en masse gode metoder, hvorpå de kan nyde deres favoritlækkerier, uden at det går sonderligt ud over hverken sundhed eller tænder.

Deres laster og sundhedsråd er samlet i denne adventskalender, der desuden bliver uddybet hver sondag op til jul på Randers Kommunes og Sundhedscenterets facebookside.

1. sondag i advent: Vild med buffet

Hvis du lige som så mange andre er vild med julefrokoster og buffeter generelt, så fortvivl ikke. Der er mange muligheder for at nyde masser af bordets fristelser uden at få unodig mange kilo at slås med i januar måned.

"Jeg er vild med buffet, fordi der er så meget forskelligt at vælge mellem - og her ved juletid er jeg særligt fristet af risalamanden, som ofte kommer efter julefrokostbuffeten," fortæller Karen Kim Winther, klinisk diætist på Randers Sundhedscenter.

Karen kan selv kan have tendens til at spise for meget, og derfor har hun tillært sig forskellige metoder til at nyde mest muligt uden at tage for meget på.

"For eksempel skærer jeg mit rugbrod i kvarte, så jeg kan smage så meget som muligt af det, jeg godt kan lide. Hvis der er lækre salater på bordet, så tager jeg dem forst, og fylder op med nogle af de andre ting. Og så er den en god idé at være særlig opmærksom på at nyde sin mad - det er oftest de forste bider, der smager allerbedst," mener Karen Kim Winther.

På trods af de gode forholdsregler, så tager hun alligevel ofte mindst et kilo på i lobet af juletiden.

"Det er der rigtig mange, der gor, og mit bedste råd er at acceptere det. Hvis man generelt lever sundt, så taber man sig rimelig hurtigt igen, når julen er overstået. Det er selvfolgelig lettest, hvis man kun har taget et enkelt kilo og ikke fem på," understreger hun.

Inspiration til at mærke mæthedsfornemmelse

Inspiration til at styre buffeten