
Krabbefodbold og traktortræk understotter motorisk udvikling i Viborgvejens Bornehave
Ny rapport sætter fokus på borns motoriske vanskeligheder. Viborgvejens Bornehave har derfor indgået samarbejde med Vesterport Fysioterapi, der skal give pædagogerne konkrete redskaber til at udvikle bornenes motoriske kompetencer.
En ny rapport fra Statens Institut for Folkesundhed og Databasen Borns Sundhed viser, at seks procent af born i 0. klasse har motoriske vanskeligheder. 29 % får mindst én bemærkning til motorisk udvikling ved indskolingsundersogelsen hos sundhedsplejersken. Mange born har svært ved eksempelvis at kaste en bold, hoppe eller holde balancen. Det påvirker deres sundhed og trivsel nu, men også senere i livet.
Viborgvejens Bornehave og Vesterport fysioterapi har derfor indgået et samarbejde, hvor de ældste born, sammen med et par pædagoger, besoger Vesterport fysioterapi. Her bliver bornene udfordret kropsligt gennem leg, med henblik på at styrke deres motoriske forudsætninger, ligesom personalet bliver inspireret til en ny måde at tænke bevægelse. Bornehaven har besogt Vesterport fysioterapi tre gange med cirka 10 born pr. gang. Der bliver de taget imod af Christian Hagensen, der er fysioterapeut og far til et barn i bornehaven.
"Vi onsker at invitere bornene til at udforske, eksperimentere og gore sig erfaringer i et læringsmiljo med legen som omdrejningspunkt og bevægelsesglæde i hojsæde. Christian har viden og kompetencer, som bidrager til sparring og brugbar viden, som kommer mig til gavn i mit arbejde i hverdagen," siger Lotte Hansen, pædagog i Viborgvejens Bornehave.
Han har lagt et program, hvor bornene bliver udfordret bredt på både koordination, balance og rumfornemmelse. I flere af ovelserne skal bornene aktivere bagsiden af kroppen, bl.a. ved at lobe baglæns og spille krabbefodbold. Initiativet til samarbejdet kom fra Christian, som led i forældresamarbejdet i bornehuset Viborgvej.
"Det er beundringsværdigt, at pædagogerne vil gore den ekstra indsats for at hjælpe bornene med motorikken, og så vil jeg gerne lægge lokaler til. Jeg har jo både pladsen og redskaberne. Jeg screener ikke bornene for motoriske problemstillinger. Bornene skal bare have det sjovt, mens jeg giver pædagogerne inspiration og præsenterer dem for anderledes måder at udfordre bornenes motorik på," siger Christian Hagensen.
Samarbejdet spiller ind i Randers Kommunes visionsprojekt Bevæg Dig For Livet, som skal være med til at få flere borgere til at bevæge sig. Herunder at give personale gode vilkår for at arbejde med bornenes motoriske udvikling.