Medborgerskabsrådet foreslår ny standard for borgerinddragelse
Medborgerskabsrådet i Randers har for nylig bedt offentligheden om ideer til styrkelse af den tidlige borgerinddragelse i kommunen.
På sit mode d. 27. september 2017 lavede rådet en forelobig konklusion, der bygger på inputs og på rådets erfaringer med arbejdet i de forlobne to år. Frem til 20. oktober kan alle borgere i kommunen nu kommentere på beslutningen, inden rådet sender det videre til byrådet i en endelig form. Det kan ske via rådets Facebookside eller via e-mailadressen medborgerskab@randers.dk.
Baggrund
Tydelige opgaver og konkrete aktiviteter er en af noglerne til, at det aktive medborgerskab kan blomstre. Det samme gælder også meget tidlig og lobende inddragelse af borgernes vinkler i kommunens planer og beslutninger.
Selv om grundideen med et medborgerskabsråd har været god nok, har vilkårene desværre ikke været det. I flere sammenhænge er det nemlig foregået utilstrækkeligt forpligtende, bl.a. i kommunens administrative og politiske verden. Forankringen har været for los og for diffus.
Medborgerskabsrådet anbefaler derfor, at skeen tages i den anden hånd i 2018. Det bor ske ved, at der i stedet for rådet skabes en ny, styrket samarbejdsstruktur med tidlig borgerinddragelse som konkret og forankret arbejdsopgave. Arbejdet skal ikke starte helt forfra på nul, men inkludere mange af de erkendelser, der allerede er hostet i medborgerskabsrådet.
Beslutningen
Medborgerskabsrådet nedlægges pr. 1. april 2018. Indsatsen for styrkelse af aktivt medborgerskab for alle i Randers kommune udfores på en ny måde, der er forankret, forpligtende og finansieret.
Det anbefales derfor, at Randers Byråd inden 1. april 2018 nedsætter et paragraf 17, stk. 4-udvalg med betegnelsen "Tidlig borgerinddragelse".
Udvalget har befojelse til at skabe et barometer, der vil kortlægge, hvordan den tidlige borgerinddragelse fungerer i Randers kommunes forvaltninger og civilsamfund. Udvalget har desuden befojelse til at udvikle anbefalinger og til at udtale positiv kritik og negativ kritik.
Udvalget, der selv fastlægger sin forretningsorden, består af to politikere, udpeget af byrådet, fire borgere, valgt på et samlingsmode, og tre borgere, valgt via efterfolgende netafstemning. I alt ni personer. Yderligere fem borgere får status som suppleanter (ikke-personlige suppleanter), der må overvære udvalgsmoderne. Suppleantlisten kan lobende kompletteres på samlingsmoderne.
Udvalget fungerer som et aktivt bindeled mellem politikerne, forvaltningen og borgerne.
Som en nyskabelse knyttes der til udvalget et udforende borgerkonsulat med reference til borgmesterkontoret og til kvartalsvise samlingsmoder for kommunens borgere.
Herudover er det borgerkonsulatets opgave at kvalitetssikre optællinger og statistikker vedrorende kommunens og borgernes aktiviteter; hertil kommer andre opgorelser, som baseres på borgerinvolvering og som lobende indgår i kommunens beslutningsprocesser.
Det er også konsulatets opgave sammen med Udvalget for tidlig borgerinddragelse at (1) udvikle en ny platform for lobende idéopsamling blandt kommunens borgere, at (2) anbefale realisering/ikke-realisering og at (3) understotte nye rammer for nye borgernetværk. Platformen skal også bruges til at styrke synliggorelsen af horingsemner og til at forny fremgangsmåder omkring disse.
Platformen bor være udviklet senest 1. januar 2019.
Særlige kommunale samarbejdspartnere for borgerkonsulatet og udvalget vil være borgerrådgiveren, eventsekretariatet, kommunikationsafdelingen, frivilligværket og de kontaktpersoner, de enkelte forvaltninger har udpeget, jf. byrådets politik for aktivt medborgerskab.
Den nye konstellation vil være forankret i befolkningen, i byrådet og i forvaltningen, forpligtende for samme tre og finansieret af kommunen.
Med disse nye elementer kan Randers kommune nu sætte en ny national standard for lobende borgerinddragelse, der rækker frem i tiden:
- Et paragraf 17, stk. 4-udvalg - "Tidlig borgerinddragelse"
- Et borgerkonsulat
- Kvartalsvise samlingsmoder
- Netafstemninger
- En innovations- og horingsplatform
Medborgerskabsrådets aktuelle vinkler på aktivt medborgerskab, f.eks. omkring Byen til Vandet og omkring integrationsindsats, fores videre i den nye struktur.
Medborgerskabsrådet er et såkaldt paragraf 17, stk. 4-udvalg på linje med andre råd, som er nedsat af byrådet i Randers kommune. Omtale af rådsarbejdet findes på www.politikogdemokrati.randers.dk/raad-og-naevn/medborgerskabsraadet, hvor der også findes kontaktoplysninger.