
Randers: Halvt så mange huller i tænderne i nordbyen
Knap så mange born fra det nordlige Randers behover fremover at have sommerfugle i maven, når de besoger tandlægen. Nye tal viser nemlig, at der takket være en forebyggende indsats kun konstateres halvt så mange huller i tænderne som for syv år siden.
En million borstede tænder
I 2012 blev der i tandplejen registreret hul i 654 mælketænder i nordbyen. Det tal er i dag faldet til 334. Antallet af fjernede mælketænder er ligeledes faldet fra 84 til 49. De flotte tal skyldes en målrettet indsats fra Tandplejen Randers, som under sloganet "Vi borster bare bedre" har borstet i alt en million mælketænder i bornehaver og vuggestuer i bydelen. Samarbejdet med bornehaver, vuggestuer og sundhedsplejersker har betydet, at Tandplejen har været på regelmæssigt besog i institutionerne for at borste tænder og give natriumfluorid. På den måde har man også kunnet nå ud til bornenes forældre, hvilket har haft en afgorende betydning.
"Jeg er ikke i tvivl om, at forældrenes ogede opmærksomhed på tandpleje har en stor del af æren for de flotte resultater. Gode borstevaner er nemlig essentielle for en god tandhygiejne, og de vaner skal etableres derhjemme. Samtidig har bornene lært tandplejepersonalet at kende gennem vores hyggelige besog ude i institutionerne, og jeg tror, at de senere i livet vil besoge tandlægen lidt oftere, når bekendtskabet ikke er begyndt med en ubehagelig oplevelse med bor og tandpine", siger klinikassistent hos Tandplejen i Randers Kommune, Marianne Hasager.
Negativ tendens stoppet
Randers Nordby er gennem tiden er blevet kaldt et socialt folsomt område og statistisk set har bydelen haft flere tandproblemer end gennemsnittet. Derfor er der også plads til en forbedring af tandplejen. Alligevel havde overtandlæge Lars Hovenhoff ikke forestillet sig, at man kunne skåne så mange born fra oplevelsen af at få fjernet en tand:
"Da vi startede havde bornene i Nordbyen dobbelt så mange huller i tænderne, som i resten af kommunen. Den tendens er helt væk i dag, og det er vi imponerede over. Resultaterne viser klart, at det betaler sig at arbejde forebyggende. Her tænker jeg til dels okonomisk, men i særdeleshed også i forhold til de ubehagelige oplevelser, som vi skåner bornene for. Når man hiver en tand ud, har det flere negative konsekvenser; ud over smerte og nervositet, kommer der for meget plads, der hvor tanden har været, og det kan betyde, at de resterende tænder bevæger sig uhensigtsmæssigt. Alt det slipper vi for, når de små born fra start får hjælp til en grundig tandborstning af deres forældre".