På bjergtur i det sydvestlige opland
Turlængde: 50 km
Startkoordinater i Google Maps: 56.455028, 10.039230
Med 12 temacykelruter i og omkring Randers er det nemt at planlægge en cykeltur i Randers' opland. Ruterne er ikke skiltede undervejs, men man kan på Visit Aarhus' hjemmeside finde detailkort, downloade en GPX-fil til telefon eller GPS og ikke mindst finde tips til, hvad man kan opleve undervejs på turene.
Snyd ikke dig selv for en tur på toppen af kommunens højeste punkt Lysnet. Den 131 meter høje lerknold kan bestiges fra Favrskovsiden. Nedstigningen kan passende foretages ad trampestien rundt om den gamle lergrav.
Bjerg- og bakkeruten er ca. 50 kilometer lang, og selv om vi ikke kan prale af bjerge i Danmark, så kan cyklister, der kører rundt i og omkring Randers, godt få deres sag for. Ikke mindst det bakkede landskab i det sydvestlige opland byder nemlig på adskillige udfordringer. Allerede på vej ud af byen starter bjergturen, når man ad Tebbestrupvej skal man kravle op i en højde af 54 meter.
Sæt gerne en halv eller hel dag af til turen. Undervejs er der masser at se på, og udsigter der skal nydes. Her følger et lille udpluk af, hvad man kan opleve undervejs.
Frisenvold
Godset Frisenvold kendes helt tilbage fra 1310, men den nuværende hovedbygning er fra begyndelsen af 1800-tallet. I århundreder havde godset fangstretten på laks i Gudenåen, og Frisenvold Laksegård var den største af alle laksegårdene langs Gudenåen. Det fine laksefiskeri i Gudenåen tiltrækker i dag lystfiskere fra det meste af verden. Der er ikke offentlig adgang til godset.
Langå
Langå er opstået som stationsby i forbindelse med anlæggelsen af jernbanen fra Aarhus til Randers i 1862 og sidebanen fra Langå til Viborg i 1863. Jernbanebroerne ved Langå blev sprængt i luften af den danske modstandsbevægelse den 17. november 1943. Aktionen, der gav genlyd over hele Europa, var den vigtigste jernbanesabotage under den tyske besættelse af Danmark 1940-45 og standsede al toggang på den nord-sydgående jyske hovedbane i 12 dage.
Langå Egeskov
Langå Egeskov består af hele tre skønne områder, nemlig en 200 år gamle egeskov, en ny egeskovsbevoksning i den nordlige ende og en bred engstrækning langs Gudenåen. Den gamle egeskov med de tykke, krumme stammer er et enestående eksempel på de egeskove, som før i tiden dækkede store dele af Danmark.
Runestenene
Langå er det sogn i Danmark, hvor der er fundet flest runesten fra vikingetiden, nemlig seks. De fire af dem er imidlertid forsvundet - sandsynligvis brugt som byggemateriale. En af de seks runesten er udstillet på Museum Østjylland i Randers, mens den sidste står ved Langå Kirke. Stenen dateres til perioden 970-1020, og indskriften på stenen fortæller, at den er rejst af en viking til minde om sin bror, en respekteret storbonde.
Langå Marina
I Langå kan der tages en afstikker til Langå Marina ved Gudenå, hvor skulpturen “Pramdrageren” udført af Erik Heide er opstillet. I Langå desuden en skulptur af Erik Heide ved Plejehjemmet Kildevang kaldet "Borgerne".
Laurbjerg
Også Laurbjerg blev stationsby på jernbanen mellem Aarhus og Randers i 1862, og byen blev tillige jernbaneknudepunkt, da man i 1908 anlagde første etape fra Laurbjerg til Silkeborg af ”Diagonalbanen” Randers-Esbjerg, som blev nedlagt i 1971.
Granslev
Granslev Kirke er en typisk romansk landsbykirke, hvis skib og kor er opført i granitkvadre. Kirken er præget af, at den i århundreder var herregårdskirke til det nærliggende Bidstrup Gods og i 1766 blev ombygget af Bidstrups ejer, Hans Henrik de Lichtenberg. Det var ham, der opførte tårnet med den særprægede løgkuppel. Kirken er kendt for sit klokkespil, som man kan høre hver dag kl. 7, 12, 17 og 22.
Lyngå
I Lyngå er ligeledes en romansk kirke. Kirken er fra anden halvdel af 1100-tallet. Tårnet er tilføjet i slutningen af 1400-tallet.
Lerbjerg
Den lille kirke i Lerbjerg, der kun består af kor og skib, er også fra den romanske periode. I Lerbjerg finder du også Retroworld, der en ægte tidslomme. Alt her er retro og brugt - inspireret af historien, kulturen, moden, musikken og møbleringen i 50'erne, 60'erne og 70'erne.
Vissing
Den lille blytækkede, kullede kirke er bygget i 1200-tallet. Den bestod oprindelig af kor og skib, mens det store våbenhus er fra senmiddelalderen og muligvis tænkt som begyndelsen til et tårn.
Gå ikke glip af …
Når det nu hedder bjerg- og bakkeruten, må du ikke gå glip af udsigtspunktet Lysnet. Tag en afstikker fra den kortlagte vej i Vissing og træd et par kilometer op ad Lindkærvej. Her finder du Lysnet på højre hånd på kommunegrænsen mellem Favrskov og Randers. Med sine 131 meter er Lysnet Danmarks 9. højeste punkt og de to kommuners fælles højeste punkt.