Blomstret træ gi’r mad og læ
Igennem hele foråret kan man i Danmark få stimuleret sanserne. Fra april til slut juni blomstrer nemlig alle de hvidblomstrende buske og træer.
Først mirabel, så slåen, kræge og fuglekirsebær og senere kommer hæg, vildæble, hvidtjørn og røn. De smukke hvide blomster udsender en fantastisk lokkende duft, og går man tæt nok på, kan man både se og høre, at der også er andre, der nyder godt af de hvidblomstrende skønheder. Blomsterne er nemlig et stort summende insektmekka.
Har I nogensinde prøvet at gå en tur i april, maj eller start juni og pludselig blive ramt af en tyk ”mur” af dufte? Så er det nok, fordi I er gået forbi et hvidblomstret træ eller busk. Mange hvidblomstrende træer og buske blomstrer nemlig i foråret og den tidlige sommer, lidt ligesom piletræerne. Allerede i april, blomstrer mirabel, slåen og kræge. I maj begynder fuglekirsebær, hæg, vildæble og hvidtjørn og røn og i juni kommer hyld.
På nær hyld hører de alle til rosenfamilien ligesom også brombær, skovjordbær, hunderose og mange andre planter.
Når de hvidblomstrende træer og buske blomstrer, udsender de en tung, sødlig duft, som tiltrækker i massevis af sultne insekter fra nær og fjern. Både vilde bier, fluer, biller, blomstertæger og sommerfugle kommer alle og mæsker sig i pollen og nektar fra de fine, hvide blomster. Og måske kommer rosenbladskærerbien (Megachile centuncularis) forbi, og klipper runde bladstykker ud, som den bruger til at polstre sine redegange.
De hvidblomstrede træer og buske er også værtstræer for mange seje spindemøl. I maj og juni kan man derfor støde på et mærkværdigt fænomen, når spindemøllene spinder hele træer og buske ind i et tykt, hvidt spind. Nogle steder kan flere træer ved siden af hinanden være bosat af spindemøl, så træerne ligner mærkelige og lidt uhyggelige spøgelsestræer – perfekte til en halloweenfest. Spindet er dog ikke så meget til for at skræmme nogen væk, men skal mere fungere som beskyttelse, så spindemøl-larverne kan spise træernes blade i ro og fred, uden af frygte at blive snuppet af sultne fugle eller gedehamse.
Selvom det ser voldsomt ud, når larverne spinder træerne ind og æder deres blade, så er både æbletræer, hvidtjørn, slåen, røn og hæg m.fl. alle tilpassede til at kunne klare den slags ”angreb”. Spindemøl-larvernes ædegilde varer kun i et par uger, hvorefter de hvidblomstrende træer får nye fine blade igen og vokser videre som om intet var hændt. Imens forpupper larverne sig, og senere på sommeren kommer de frem som de fineste små hvide møl med sorte prikker.
Men det er ikke kun insekterne, der har glæde af de hvidblomstrende træer og buske. Alle de mange insekter trækker nemlig også sultne fugle til, som nyder godt af træernes ”all-inclusive-tilbud”. En dejlig stor og kroget vildæble eller en slåenbusk med lange torne er nemlig også det perfekte skjulested til småfugle, der er på flugt fra spurvehøgen, og derfor også et godt sted at bygge sin rede.
De hvidblomstrende træer og buske er faktisk bare planterne, der bliver ved med at gi’. Senere på året kan både fugle, pattedyr og insekter nemlig også mæske sig i planternes lækre bær og æbler.
Her på Justesens Plæne står der to store, flotte hvidtjørn, og vi har også plantet andre hvidblomstrende træer, fx kvalkved, men også tørstetræer, som er værtsplante for den fine, gule citronsommerfugl, som er en af de A-insekter, som står tidligt op.