Øster Bjerregrav Kirke Runesten
Startkoordinater i Google Maps: 56.488605, 9.905129
Ved Øster Bjerregrav Kirke få kilometer vest for Randers findes to runesten – en større runesten udenfor og lige øst for våbenhuset (Øster Bjerregrav 1) samt en indenfor i kirkens våbenhus (Øster Bjerregrav 2). Runestenen omtales allerede i 1868 og lå i 1884 skjult som tærskelsten i gulvet under den flotte granitopbyggede indgangsportal mellem kor og skib, hvorfra de efterfølgende blev flyttet. Begge runesten dateres til sen vikingetid år 970 – 1020.

Det vides ikke og afklares næppe nogensinde, hvor de to rune-/mindesten oprindeligt har stået. Et godt bud er dog ved en af de mange nu fjernede gravhøje i området og hvor de så efterfølgende bragt til kirken. En tolkning som blot byggemateriale i kirken er nok lidt for simpel, idet begge sten jo bevist var placeret ovenpå hinanden som tærskelsten. Måske skal deres placering mere tolkes, som et forsøg på at kristne de hedenske runesten og grave hvor de oprindelig stod og det kan også tænkes, at den nuværende kirkebygning har haft en træbygget forgænger i vikingetiden, som det for eksempel kendes fra Hørning Kirke sydøst for Randers.
Fælles for begge sten er at begge har kvinder som ”afsender”. Tove og Gyda var sikkert begge magtfulde kvinder i vikingetiden, for at kunne fungere som ”runestensrejser”. En position som runeteksten også fortæller om, da begge afdøde mænd – Tomme og Thorbjørn – mindes som Thegner (fastboende, magtfulde mænd).
Runeteksten på Øster Bjerregrav 1-stenen siger oversat til old- og nudansk følgende:
"Tōfa rē[sþ]i stēn þenni øftiR Tōm[a], ver si[nn, gōða]n þegn. SāR ... ... Tveggia Hēn."
”Tove rejste denne sten efter Tomme(?), sin mand [en god] thegn. Han … Tvegge Hén.”
Runeteksten på den blågrå granitsten er for en stor del meget afslidt på grund af dens brug som (øverste) tærskelsten ved kirkens indgang og derfor også svær at tyde eksakt. Stenen er også beskadiget, idet toppen mangler og kan oprindelig formodes at have været omkring 2,7meter høj. Denne afhugning er nok sket i forbindelse med stenens indpasning som tærskelsten i kirken.
Runeteksten er indhugget i tre lodrette bånd (parallelordning), som læses nedefra og op fra nedre venstre hjørne. Et indslag af såkaldt ”bustrofedon”, hvor teksten læses omvendt fra oven og ned findes også i tredje runebånd yderst til højre.
Hvem ”Tvegge Hén” var, hersker der tvivl om. Sammenlignet med andre runetekster kan han være selve runemesteren som skrev teksten / ristede runerne og måske også en søn af Tove og Tomme? Mandsnavnet ”Tvegge ”optræder ellers kun som et tilnavn til Odin og dannet af talordet ”to” med betydningen”den dobbelte”. Navnet ”Hen” betyder ”hvæssesten” (slibesten) og har betydningen eftergivenhed, slaphed og mangel på initiativ.

Runeteksten på Øster Bjerregrav 2-stenen i kirkens våbenhus siger oversat til old- og nudansk:
"Gyða rēsþi stēn þannsi øftiR Þōrbiorn, bōnda sinn, miǫk gōðan þegn. En Þōrðr rēst rūnaR þessi."
”Gyda rejste denne sten efter Thorbjørn, sin husbond, en meget god thegn. Og Thord ristede disse runer.”
På denne sten giver runemesteren Thord sig tydeligt til kende, og Gyda og Thorbjørn er begge ret usædvanlige navne på danske runesten. Teksten i ”bustrofedon-orden” læses skiftende nede- og oppefra er meget velbevaret og de enkelte ord i runetekstens 4 runebånd adskilles tydeligt med dobbeltprikker (:)
Bjerregrav-stenene appellerer virkeligt til fantasien. Da Bjerregrav-stenene er samtidige, må de personer som omtales på stenene næsten have kendt hinanden? Måske var de tilmed af samme slægt? Og gad vide hvor og hvordan de boede? Det vil være fantastisk, at kunne påvise en nærliggende vikingetids-boplads i en fremtidig arkæologisk udgravning!
Adgang
Adresse: Øster Bjerregrav Kirke, Kirkevej 11, 8920 Randers NV
Faciliteter: Offentlig P-plads ved kirken langs Kirkevej Offentligt toilet ved kirken. Afstand til fortidsminde: 40 meter.
Kørselsvejledning:
Øster Bjerregrav Kirke ligger nordenden af Øster Bjerregrav ca. 8 km vest for Randers Følg Viborgvej vest ud af Randers til skilt mod Øster Bjerregrav. Fra centrum af byen (Bredgade) følges Kirkevej ca. 350 m. mod nord til P-pladsen udenfor kirke på venstre side.
Kirken er åben i dagtimerne kl. 8-18. For aftale om åbning kontakt graver Dorte Petersen, tlf. 60602895.