Udviklingsplaner og scenarier for skolerne i Sydbyen
Tre scenarier for udviklingen af Sydby-skolerne med fokus på at løse kommende kapacitetsudfordringer og samtidig fremtidssikre skolernes læringsmiljøer sendes i høring.
4. april 2025
14. februar 2025
Analyse af skolernes bygningsmasse
NERD architects har udarbejdet en didaktisk og pædagogisk analyse af skolernes bygningsmasse, og en del af analysen beskriver nye strategier og scenarier for skolerne i Sydbyen; Kristrup Skole, Søndermarkskolen og Tirsdalens Skole (ss. 192-223), da disse skoler ifølge de seneste elevprognoser vil opleve kapacitetsudfordringer de kommende år. I analysen indgår også scenarier som går på tværs af Tirsdalens Skole, Søndermarksskolen og Kristrup Skole.
Kristrup Skole og Søndermarkskolen har i dag 0.-6. klasse, mens Tirsdalens Skole har 7.-10. klasse.
I analysen har NERD architects beskrevet tre scenarier for udviklingen af skolerne med fokus på at løse kommende kapacitetsudfordringer og samtidig fremtidssikre skolernes læringsmiljøer. Scenarierne foldes ud i analysen for den enkelte skole (ss.192-223) sammen med et økonomisk overslag for de enkelte scenarier (s.63).
De tre scenarier
Scenarie A - Modernisering og evt. nybyg
Udvikling af de enkelte skoler og eksisterende funktioner og afdelinger gennem modernisering og eventuelt nybyg, vurderet til en udgift på 98,9 mio. kr. (2024-priser).
Scenarie B - Omorganisering af struktur
Omorganisering af strukturen således at Søndermarkskolen udvides til en 6-sporet skole, imens Kristrup Skole rummer 3 spor. I dette scenarie gentænkes skoledistriktsgrænsen.
I dette scenarie løses kapacitetsudfordringer i Sydbyen gennem kapacitetsudvidelse af Søndermarkskolen, vurderet til en udgift på 156,3 mio. kr. (2024-priser).
Scenarie C - Nybyg af skole i Sydbyen
I scenarie C løses kapacitetsudfordringerne gennem nybyg af skole i Sydbyen.
C1:
Opførelse af ny 2-sporet skole i Sydbyen fra 0.-9. klasse, vurderet til en udgift på 302,8 mio. kr. (2024-priser).
C2:
Opførelse af faseopdelt 2-sporet skole fra 0.- 9 klasse.
Fase 1 er vurderet til en udgift på 235,2 mio. kr.
Fase 2 er vurderet til en udgift på 67,6 mio. kr.
C3:
Opførelse af en ny 5-sporet skole i Sydbyen som mulig erstatning for eksisterende skole, vurderet til en udgift på 520.9 mio. kr.
Det fremgår af budgettet, at der er 90,4 mio. kr. til udbygning af kapaciteten i Sydbyen i perioden 2024-2028.
Høringssvarene behandles politisk i maj 2025.
Høringssvar (2)
Høringssvar til ”Udbygningsplaner og scenarier for skolerne i Sydbyen”
Efter en længerevarende proces med analyser og beskrivelser af scenarier er der sendt en række mulige løsninger i høring.
I den korte udgave kan man forholde sig til, hvor mange penge man kan eller vil investere og så er vælge en løsning derfra. Man kan også gå mere offensivt til værks og se på, hvad der vil gøre hele den sydlige del af byen attraktiv som beboelsesområde, og bidrage til en skoleudvikling gennem visioner for hvad en ny skole kan og vil levere til byens samlede skolevæsen.
Scenarierne anviser forskellige svar på de to nævnte tilgange.
Vil man have et attraktivt tilflytningsområde i Munkdrup og følge op på tidligere beslutninger, medtage erfaringer om, hvordan det er gået med enten tankerne om særdeles store skoler i byen eller borgertiltag ved manglende skoler, så er den logiske løsning, at man bygger en ny skole i Munkdrup.
I første omgang opfordrer vi til, at skolen opføres i etaper og altså planlægges således, at den kan udbygges til yderligere klassetrin. Dermed vil skolen skulle bygges om en skole med 0. til fx 6. klasse, hvorefter eleverne afslutter folkeskolen på Tirsdalen. Man kan derved senere – afhængigt af befolkningsudviklingen og de politiske ønsker ændrer på dette.
Dette vil sikre, at man har en skole i Munkdrup, der dækker den sydligste del af Randers Kommune.
Afhængigt af tilflytningen kan der være behov for at udbygge Tirsdalen, og det må håndteres efterfølgende.
Vælger man i stedet at bygge en ny 2-sporet skole dækkende 0.-9. klasse, skal man være opmærksom på, hvad dette kan have af betydning for elevernes skolevalg. Vil der være mere søgning mod denne skole, end skolegang på Kristrup Skole eller Søndermarkskolen og efterfølgende afsluttende år på Tirsdalen?
Uanset hvad man vælger, så er det vigtigt, at man sikrer et skoletilbud, der rummer eleverne og sikrer en god og tryg skolegang, giver gode arbejdsforhold for lærerne, sikrer attraktive skoler i en overskuelig størrelse og hvor man sikrer gode fysiske rammer for alle.
Kristrup Skole, Tirsdalens Skole og Søndermarkskolen
8960 Randers SØ
Høringssvar angående kapacitet i Sydbyen april 2025
Nedenstående høringssvar er et samlet høringssvar fra:
Skolebestyrelsen Kristrup Skole
Skolebestyrelsen Søndermarkskolen
Skolebestyrelsen Tirsdalens Skole
MED-udvalg Kristrup Skole
MED-udvalg Søndermarkskolen
MED-udvalg Tirsdalens Skole
Det overordnede budskab i dette høringssvar er følgende:
Vi glædes over, at der tildeles økonomiske midler til skolerne i Sydbyen, så vi i fremtiden fortsat kan sikre attraktive og tidssvarende læringsmiljøer for børn og unge. Vi mener dog IKKE, at kapacitetsudfordringerne bør løses ved bygning af ny skole, og vi ser derfor ikke Scenarie C i det fremsendte forslag som den gode løsning på kapacitetsudfordringer i Sydbyen.
Under overskrifterne historik, kvalitet og faglighed og økonomi begrunder vi denne pointe yderligere:
Historik:
I 2015 besluttede man politisk i Randers Kommune at ændre på skolestrukturen i Randers Syd, idet man lukkede Vorup Skole og etablerede en skolestruktur i Sydbyen af Randers Kommune med to “fødeskoler” fra 0. - 6. klasse og en samlende udskolingsskole fra 7.-9. klasse.
Her var opgaven at skabe bæredygtige enheder med trygge børnemiljøer og inspirerende ungemiljøer. Det er vi lykkedes med.
Kvalitet og faglighed:
At etablere en ny kultur og struktur tager tid. Men vi har fået skabt tre velfungerende skoler for sydbyens elever og tre attraktive arbejdspladser, hvor der er gode muligheder for faglig sparring og udvikling i personalegrupperne.
Det kan vi bl.a begrunde i følgende pointer:
- Der er et velfungerende og konstruktivt samarbejde på tværs af de 3 skoler på flere niveauer - ledelse, medarbejdere og bestyrelser
- En overvejende del af distriktets børn vælger folkeskolen til både ved start i 0. klasse og ved start i 7. klasse.
- Vi lykkedes med at skabe “Skole for alle” med deltagelsesmuligheder for mange, hvilket blandt andet ses i den lave segregeringsgrad.
- Eleverne udvikler sig fagligt: I 2024 præsterende elever ved afgangsprøverne bedre end de socioøkonomiske faktorer kunne tilskrive (løfteevne), og
92,3% af eleverne opnåede mindst karakteren 02 i dansk og matematik. Dette tal er til sammenligning 83,6% i Randers Kommune.
- Vi har velfungerende pædagogiske og didaktiske stilladser på skolerne, der kan løfte de aktuelle politiske dagsordner bla. “alle med i skolestart”, “ny aftale på folkeskoleområdet” og kvalitetsdebatten generelt.
Det er resultater, vi er stolte af, og det er denne kvalitet, som vi ønsker at bygge videre på.
Vi mener derfor helt overordnet, at de beskrevne kapacitetsudfordringer, man i fremtiden ser ind i, bør, skal og kan løses ved at optimere, renovere, udvide og gøre de eksisterende skolebygninger tidssvarende.
Økonomi:
Den økonomiske ramme er bekymrende og usammenhængende, når vi ser på bygning af en ny skole (scenarie C). Dette vil alt andet lige være en stor økonomisk udgift, hvilket vil betyde:
- Færre midler til renovering og optimering af de pædagogiske læringsmiljøer på de eksisterende skoler, hvilket der fortsat er behov for.
- Flytning af driftsmidler fra de eksisterende skoler til en ny skole, da pengene i udgangspunktet følger børnene.
- Flere og dermed mindre enheder giver færre muligheder for fleksibilitet og effektivitet i driften. Større enheder skaber rum for fleksibilitet, bedre udnyttelse af ressourcerne, faglig sparring blandt de ansatte med samme opgave mv.
I øvrigt er det bemærkelsesværdigt svært at forstå både for skolebestyrelser, forældre, medarbejdere og ledere, at der gennemføres omfattende besparelser på skoleområdet i budget 2025, og i samme år overvejes det, at der bruges store økonomiske midler på bygning af ny skole, som efterfølgende skal driftes både i form af ansættelser, vedligehold mv. Det er der en bekymrende signalværdi i.
Scenarie A er vurderet til en udgift på 98,9 mio. kr, Scenarie B til 156,3 mio. kr., mens Scenarie C er vurderet til at koste enten 302,8 mio. kr. eller 520,9 afhængigt af løsningen. Vi mener simpelthen, at det er økonomisk uansvarligt at gå med Scenarie C, da de udgifter langt overstiger det budgetterede på 90,4 mio. kr.
Afsluttende for dette høringssvar kan det derfor understreges at:
I sydbyen er vi enige om, at de kommende kapacitetsudfordringer bør løses ved at bygge videre på den kvalitet, de eksisterende skoler leverer, og vi ser derfor, at der bør arbejdes videre med Scenarie A og / eller B.
Det er desuden fortsat vores håb, at vi fortsat har mulighed for, at være en del af processen, når udmøntningen skal konkretiseres yderligere og den rette balance mellem scenarie A og B skal findes, så vi får udbygningsplanerne til at matche virkeligheden bedst muligt.